Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Междинни гари" от Тони Теллалов

Съвременна българска поезия

Премиера на стихосбирката "Междинни гари" от Тони Теллалов


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на стихосбирката "Междинни гари" от Тони Теллалов

На 22.01.2014 г. (сряда) в арт салона на Радио Шумен, гр. Шумен

Книгата е замислена от автора като персонална ретроспекция и съдържа текстове, публикувани през последните 15 години, плюс осем нови стихотворения. Изданието на книгата е дело на изд. „Захарий Стоянов”.

Текстовете ще представи Антонин Горчев  - председател на Дружество на писателите – Шумен.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Тони Теллалов е роден на 8 октомври 1970 г. в Шумен. Живял е в Ямбол, където завършва и средното си образование в местната математическа гимназия. По-късно се дипломира в специалност „Социална педагогика” на Шуменския университет. От 2012 г. е доктор по социална педагогика. Живее и работи в Шумен.

През 2002 г. печели първа награда за поезия от Националния студентски литературен конкурс-Шумен, а година по-късно завоюва първо място в категорията за проза на същия конкурс. Тони Теллалов е носител на наградата на Община Шумен за литература през 2007 г. Същата година печели първото място и в Националния конкурс за "SMS поезия" на М-тел, НДК и Съюза на българските писатели. Носител е на първа и втора награда на Конкурса за кратка проза, организиран от LiterNet & eRunsMagazine, съответно през 2013 и 2011 г.

„Междинни гари” е шестата поред стихосбирка на автора.

„Тони запазва външните белези на постмодернистичното писане, но изпълва стихотворенията си с дълбока лиричност и сериозен размисъл за живота, смъртта и безвремието, в което е принуден да твори. Внушенията му са изчистени и разбираеми, а в поетичните си обобщения той се извисява над конкретността и стига до глобалното.” Антонин Горчев


„Това е писане, безпощадно към собствените ни страхове и комплекси. Теллалов просто реже битието на две и му говори с ужас и трепет. Всекидневието проговаря отблизо с думи на съпричастие, но все пак поетът го държи на студена дистанция. Така е и с темата за българското – саркастично, хипнотично, безмилостно.” Пламен Дойнов



Автор:
Организаторите
Публикация:
17.01.2014 г. 15:10
Посетено:
1734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18425-premiera-na-stihosbirkata-mezhdinni-gari-ot-toni-tellalov