Издания / премиери

Премиера на книгата "Американски поеми" от Иван Христов

Съвременна българска поезия

Премиера на книгата "Американски поеми" от Иван Христов


◊ ПОКАНА

Иван Христов и издателство за поезия „ДА”
имат удоволствието да Ви поканят на

Премиера на книгата "Американски поеми" от Иван Христов


Премиерата ще се състои на 17 януари (петък) от 18 часа в Американския център при Столична библиотека на пл. "Славейков" 4a (левия вход на Столична библиотека)

Книгата ще представят:
Ричард Дамстра – културен аташе на САЩ в България
Владимир Левчев – редактор на книгата

Със специалното участие на Анджела Родел (превод и глас) и Петър Чухов (китара)

Модератор - Силвия Чолева

Премиерата се осъществява с любезното съдействие на Посолството на САЩ и издателство за поезия „ДА”

Вход - свободен

Заповядайте!


◊ ЗА АВТОРА

Иван Христов е роден през 1978 г. През 2002 г. завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Същата година неговата първа стихосбирка "Сбогом, деветнайсти век" получава наградата за поетичен дебют в Националния конкурс "Южна пролет". През 2004 г. излиза втората му стихосбирка "Бдин" (ИК "Жанет 45"), за която през 2006 г. получава Националната литературна награда "Светлоструй". През 2009 г. получава първа награда от поетичен маратон в рамките на фестивала "Пролетта на Горан", Хърватия. През 2011 г. две от неговите стихотворения от „Бдин” са включени в престижната Американска антология за преводна литература Two Lines. От 2010 г. е член на организационния комитет на международния фестивал София: Поетики. Участвал е в множество международни литературни фестивали и е превеждан на над десет езика. Автор е на изследването "Кръгът "Стрелец" и идеята за родното" (2010). Доктор е по Нова българска литература в БАН и член на Сдружение на българските писатели.


◊ ЗА КНИГАТА

Поезията на Иван Христов казва много повече от това, което казва. Основата на айсберг, това, което не се вижда с просто око, е това, което държи видимото над водата. Измамната простота на тези стихотворения ни въвежда в един свят, света на истинската поезия, който едновременно ни изненадва, вижда ни се нов и неочакван, и същевременно е нашият свят, света в който ние живеем тук и сега. Иван Христов открива Америка както се открива простият факт, че живеем. Това е неговата Америка, това е неговото откритие, това е Иван Христов – един чудесен поет, който ни казва много повече за нас самите и за себе си, отколкото осъзнаваме. 
Владимир Левчев

И в тази книга Иван Христов следва присъщия за него биографичен код. И тук, подобно на „Бдин”, лирическият герой споделя дълбоко субективни преживявания и личен опит, но за разлика от „Бдин”, където действието се развива в един град на границата между действителността и фикцията, тук то протича на два и най-вече между два континента – Европа и Америка, България и САЩ. Любопитно е обаче, че тук поетът по-скоро се връща към теми, които са налице в „Сбогом деветнайсти век”, а не в „Бдин” - а именно боравенето с една национално-културна проблематика, която беше особено симптоматична за българската поезия на 1990-те години: феноменът Америка се осмисля чрез един контекст, зададен в българската традиция от Алеко Константинов та до Христо Явашев (Christo).
Пламен Антов

Съвсем заслужено в тази стихосбирка се чува влиянието от гласовете на американски автори като Т. С. Елиът, Алън Гинзбърг, Чарлс Буковски, Джак Керуак и Уилям Бъроуз, но те не са наготово привнесени, а са трансформирани с оглед на опосредяване и сравняване на български и американски контекст. Общата поетика на книгата насочва към една наративна поезия, но тя си служи със силни матафорични обрати. Финалите на текстовете добре извеждат надредната поанта, така че конкретната ситуация придобива неочаквана метафизична дълбочина.
Камелия Спасова


Автор:
Организаторите
Публикация:
13.01.2014 г. 17:21
Посетено:
1300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18395-premiera-na-knigata-amerikanski-poemi-ot-ivan-hristov