Издания / премиери

Хайдут Сидер и Черен арап

Нова електронна книга на Издателство LiterNet

Хайдут Сидер и Черен арап


◊ СЪБИТИЕТО

По-ревностните измежду нашите читатели вече за забелязали - публикувана е поредната електронна книга с български фолклор - под редакцията на Тодор Моллов - "Хайдут Сидер и Черен арап. Отбор български народни песни: празнични - битови - юначни". Съставена е от Йо Данаилов (псевд. на Йосиф Данаилов, популяризатор на българския фолклор и съставител на десетина антологии между 1936 и 1943 г.) през далечната 1939 г.

Разнообразният свод от народни песни се увенчава с твърде популярната поема на възрожденеца Никола Козлев - "Черен арап и хайдут Сидер". Интересното е, че както се вижда, тя дава и самото заглавие на книгата, отново в обърнат вид - "Хайдут Сидер и Черен арап". Още по-любопитно е обаче, че тези фолклорни и литературни текстове пристигат в сканиран вид от далечна Америка с помощта на Лина Бакалова и Анатолий Буковски, за което издателството им благодари.


◊ АНОНС

Но това не е всичко около Н.-Козлевата поема. Предстои нишката Фолклор и литература (От фолклор към литература) да се види и по друг начин - от литературата към фолклора.

Читателите на LiterNet могат да очакват - отново под редакцията на Тодор Моллов - повече от 20 песни, породени от "срещата" на Никола-Козлевия текст с фолклора. Защото, както твърди Йо Данаилов, поемата е "издържана напълно в духа на народните епични песни" и неслучайно увенчава книгата. Но не спира до нея - този път фолклорът продължава литературата... Предстои да видим как.
Автор:
Георги Чобанов
Публикация:
02.03.2006 г. 17:12
Посетено:
1398
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1836-haydut-sider-i-cheren-arap