Издания / премиери

Брой 3/2013 на сп. "Знаци"

Издание за препрочитане

Брой 3/2013 на сп. "Знаци"


◊ В БРОЯ

Ценителите на изкуството в България вече четат новия брой 3 на списание „Знаци“, който излезе през ноември. За бъдещите читатели ще открехна цветните прозорчета само за някои от най-интересните текстове.

Броят има антологичен характер, представяйки авторите от Есенното издание на Седмия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ (септ. 2013), провел се във Варна. Ще добием представа за дълбочината и многообразната хармония на славянската поезия чрез стиховете на Ян Рихнер (Полша), Виктор Мелник и Станислав Бондаренко (Украйна), Диана Буразер и Енерика Бияч (Хърватска), Татяна Житкова и Андрей Корсаров (Латвия), Йелина Джуркович и Йованка Стойчинович-Николич (Република Сръбска), Валерий Латинин, Елена Ивановна Верховская, Елена Исаева и Людмила Снитенко (Русия). Списанието предлага и репортаж от тези международни празници на поезията, които вече се превърнаха в емблема на духовността, извисеността на духа и общоезиковата ни съпричастност с другите славянски култури. Темата се допълва и от историко-репортажна статия на Александра Антонова за откриването на Център по български език, литература и култура в Киевския университет „Тарас Шевченко“.

Изключително силна белетристика можем да прочетем в лицето на Златимир Коларов и неговия изящен философско-поетичен разказ „Розовият храст“ – перото му умее да изографисва по лаконичен начин съдбовното в житейската драма, прониквайки чрез метафорични напластявания в подсъзнанието на читателя.

Мемоарната хроника на списанието винаги привлича вниманието със стойностни личности: по повод 125 години от рождението на Дора Габе в този брой своите най-съкровени изживявания с голямата поетеса споделя Елка Няголова; Иван Маринов припомня творческите достижения на Иван Николов; Ирена Панкева е озаглавила емоционалното си есе „Воймир Асенов – казани и преглътнати думи“, разсъждавайки за техния поетически диалог и за влиянието на най-известните стихове на В. Асенов върху следващите поколения; Кирил Георгиев се връща назад във времето с поезията на Иван Троянски.

Още стихове може да си подберем за собствената си антология „любими произведения“ чрез представените творби на Пламен Киров, Йонка Христова, Анита Коларова, Драгомир Шопов и др.

Любителите на критиката ще се запознаят с книгата на Мина Карагьозова „Ранени от Словото“, благодарение на Никола Инджов. А Димитър Атанасов (който отбеляза 60-годишнина през 2013-та) се е взрял с детайлен критически поглед в поезията на Сашо Серафимов и в книгата на Светла Москова „От алафрангата до Европата“ (научно-популярно четиво, представящо възрожденските къщи на Старинен Пловдив).

Пловдив присъства на страниците на сп. „Знаци“ и чрез блестящото портфолио от най-впечатляващите картини на Иван Краевски, наречен от Ирина Аврамова „поет в живописта“, чиято „изповед-преклонение зрителят съпреживява отвъд сетивата, дълбоко в душата си.“

Цялостното оформление, мощно текстово и визуално излъчване са дело на главния редактор на „Знаци“ Елка Няголова и на главния дизайнер художника Валерий Пощаров – двама творци, които вече 10 години не отстъпват от максимата на Бодлер: „Изкуството е кръст, на който, страдайки, човек се доближава до Бога.“

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
02.01.2014 г. 13:13
Посетено:
1599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18358-broy-3-2013-na-sp-znatsi