Издания / премиери

Драга Дюлгерова в "Свят, от цвят направен"

Премиера в Рождественския салон на изкуствата – Варна 2013

Драга Дюлгерова в "Свят, от цвят направен"


◊ СЪБИТИЕТО

Рождественският салон на изкуствата – Варна 2013 отбелязва на 16 декември от 18.00 ч. в Арт салона на Радио Варна новата лирична книга на поетесата и художничката Драга Дюлгерова.

Стихосбирката „Свят, от цвят направен”, изд. „Славена”, 2013, е илюстрирана с най-новите й живописни творби, които могат да се видят в галерията на Дома на архитекта Варна, като някои от тях ще бъдат изложени и по време на премиерата в Радио Варна.

Книгата ще представи Виолета Тончева, а Драга Дюлгерова подготвя рецитал, какъвто поднася на публиката за всяка от премиерите на своите книги.


◊ КНИГАТА

Както може да се очаква от авторка, която притежава дарбата да се изразява със средствата на различни изкуства, Драга Дюлгерова обединява със заглавието „Свят, от цвят направен” и премиерата, и изложбата си. Формалният повод за двете творчески изяви е кръглата й годишнина, но истинският повод е творческото вдъхновение, обзело я след разговор с художника Петко Серкеджиев, който реставрирал стенописите на храм в далечно хасковско селце и й разказал по телефона за срещата си с пролетта. Така се появило първото стихотворение „Откритие”, а след него придошли и останалите стихотворения, заедно със своите багри, които настоявали веднага да бъдат нанесени върху платното. Резултатът е двоен - една витална и силна живописна експозиция и една великолепна, също толкова силна лирична книга. В „Свят, от цвят направен” поезията и живописта така хомогенно се доизразяват, че е трудно да се каже кой е водещият в този вихрен диалог между словото и изображението.   

Над къщата бадемът е облак с весел цвят.
Валят, валят цветчета. Дъждовен цветопад.
Избухна канонада. Не хор, а птичи смях.
Стоях, мълчах сред чудо. Аз просто онемях.

Изгубих всички думи. Забравих всеки стих.
А исках да разкажа каква врата открих
към свят, от цвят направен. Цветчета, чувства, звук.
И аз съм цвят. Разбирам - и аз, и аз съм тук.


Какво велико тайнство! Какъв лечебен ден
и тази хубост блага, и тази благост в мен...
Покълвам във картина, във шепот тих, във стих.
Не спирам да се смея - аз пролетта открих.


Драга Дюлгерова отдавна живее сред „поетичното население”, но в тази своя, 14-та поред, лирична книга тя повече от всякога е свободна и истинска. Слогът леко и естествено избликва от чистия извор, образите и метафорите сякаш витаят наоколо и едва дочакват да се хванат на пъстрото словесно хоро, увличащо с живата си ритмика и звукопис. Любовна и патриотична, романтична и реалистична, тъжна и весела, дяволита и песенна, поривна и изповедна, „Свят, от цвят направен” е една мъдра книга, чиято мъдрост не тежи, не натъжава, а окрилява.

Когато товарът ми дотежи, спирам за малко.
Бог ми е казал, че мога да спирам за малко.
Тогава пея и планината на две се разделя.
Пея и път се открива, път се белее.
Пролетни ветрове шарени люлки люлеят
и се катери песента от земята до небето,
и пак надолу, и пак нагоре.
Затова ли и в мъка, и в радост
думите стават на песен?
Радвам се, Боже, на силата, вложена в мене.
Ту тъжно, ту весело ми е - ала песенно ми е.
Пея.



Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
15.12.2013 г. 10:43
Посетено:
1621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18297-draga-dyulgerova-v-svyat-ot-tsvyat-napraven