Издания / премиери

Благолаж тръгна към своите читатели

Излезе от печат книжка 8 от библиотека "Благолаж"

Благолаж тръгна към своите читатели


◊ КНИГАТА

В тази книга са събрани „гласовете” на сладкодумците, които на 19 май 2013 година в Музея „Дом на хумора и сатирата” участваха в Петнадесетата национална среща-наддумване „Благолаж”. Двадесет крехки гласчета (на „малките” сладкодумци, както са наречени в книгата) и почти толкова – уверени и изпълнени със самочувствие (на „големите” – от с. Гостилица, с. Армените и с. Младен, Габровска обл.; с. Посабина и Паламарца, Търговищка обл.; с.Драшкова поляна и гр. Априлци, Ловешка област; от Русе, Омуртаг и Дългопол). Ако прочетете осма книжка от библиотека „Благолаж” на глас, ще станете и вие част от веселието на почитателите на комичния български фолклор.


◊ НАДДУМВАНЕТО И КЪСМЕТЪТ

Наддумването тази година премина по две теми: участниците разказваха хумористично за късмета, или сатирично за тютюнопушенето и алкохола. И го направиха по свой, неповторим начин.

Защо за късмета ли? Спомнете си, как всеки път сте пожелавали здраве и късмет на ваши близки и приятели – българинът не пропуска никога тези почти вълшебни думички.

Как да намерим късмета? Ние не го търсихме много далече, просто се оглеждахме около себе си, откривахме го в делника си, в приказното богатство на нашия народ. А кого наричат късметлия? Ами който е извадил късмет, родил се е с късмет, върви му по вода, привлича късмета, дори може да знае как да го отключи! Може в живота да е изтеглил щастлив билет, на рамото му да чурулика птичка, да се е родил под щастлива звезда. Дали баницата с късмети не е един такъв ключ за вратата, през която ще влезе късметът през идната година? Или окачената на някое тайно място подкова, съхранената четирилистна детелинка? Не е ли полазникът онзи магичен човек, очакван на Игнажден или в първия ден от Новата година, за да тръгне след него и късметът?

За да научите отговорите, е достатъчно само... да се усмихнете! Така направиха и нашите двадесет и двама разказвачи, които се оказаха направо специалисти по темата. Те не носеха на ръката си червен конец, не държаха сключени пръстите си по особен начин, не се бояха да седнат на ъгъла на масата, нямаха нито амулети, нито вълшебни пръчици. Те просто умееха чудесно да разказват. И знаеха какво да поискат от своята златна рибка.


◊ ЗА ТЮТЮНА И АЛКОХОЛА - САТИРИЧНО

Над пороците се надсмивахме и на Тринадесетата Национална среща-наддумване „Благолаж” (2009), но май не е било достатъчно! Затова, заедно с Министерството на здравеопазването, предложихме още веднъж да вземем на прицел, по-категорично и безкомпромисно, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. И отново най-активни бяха малките участници – от Дългопол, от Габрово, от Севлиево.

Ние, организаторите на „Благолаж”, потърсихме и искахме да подкрепим родовите връзки: между най-малките и техните родители, баби и дядовци... Винаги сме поощрявали контакта между поколенията, направихме го и този път с учредената награда за семейно участие. Мнозина си спомнят как денят им е започвал с приказката по радиото, а е завършвал с тихия глас на баба и нейната винаги интересна и вълнуваща приказка. Много ни се иска и в двадесет и първи век вечерите да могат да събират под лампата любопитните малки главици, ококорени и нетърпеливи да чуят от баба или мама най-смешната или най-невероятната приказка. Така неусетно ще стигнем до онова, което възрастните наричат „изграждане на ценностната система на подрастващите”.

Включихме в книгата и разкази на гости от публиката, и истории, които сме чули от наши приятели. С няколкото любопитни случки с троянски зевзеци пък се сбогуваме с Христо Белевски (1949-2012), голям приятел на Дома и участник в две предишни наддумвания. От него бликаше много жизненост и много хумор, беше събрал около себе си троянски зевзеци и сладкодумци, с тях участваха и в „Благолаж”, и в карнавала на хумора...


◊ КАКВО ОЩЕ В КНИГАТА

Ако искате да си припомните какво е казвал нашият мъдър народ за късмета и какви думи е отправял към пияниците, отворете страниците с пословиците и поговорките. Ще се убедите, че нито ред не звучи овехтяло и старомодно, спокойно можете да ги включите в речника си. Не се съмняваме, че и специалисти по темата ще потърсят нашата книжка – само какъв бизнес е това да учиш другите да привличат и увеличават късмета си, било в личния живот, било в бизнеса.

Колеги от Музея „Дом на хумора и сатирата” също станаха част от виц маратона, както не веднъж са открехвали „пред публика” чувството си за хумор. Надникнахме и в прочутата Виц банка на Дома, тя от десет години трупа хумористични вложения и е част от диалога ни с туристите в музея.


◊ СРЕД ПУБЛИКАТА

Книга осма от библиотека „Благолаж” вече тръгна към своите читатели. Най-напред „мина” през село Армените, селото на Георги Петков, носителя на Голямата награда „Благолаж-2013”. Край бумтящата печка, на сладка раздумка и домашни вкуснотийки, с вицове, весели истории, хумористични песни, много настроение – така може да се обобщи представянето на сладкодумния кмет Георги Петков и неговите земляци.

Хуморът е неизчерпаем, едва ли с този малък сборник от библиотека „Благолаж” ще се докоснем до всичко най-интересно в океана от жизненост и оптимизъм. Хуморът е като любовта, и за него са нужни поне двама. Нека се отправим заедно в това любопитно и приятно пътешествие, наречено български комичен фолклор, и си подарим здраве, късмет и много нова енергия за добри дела.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
09.12.2013 г. 16:33
Посетено:
1820
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18246-blagolazh-tragna-kam-svoite-chitateli