Издания / премиери

Представяне на сборника "Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации"

Книга 7 от поредицата „Литературата на НРБ: история и теория”

Представяне на сборника "Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации"


◊ ПОКАНА

Издателство "Кралица Маб" има удоволствието да Ви представи новата си книга:

"Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации". Съставител: Пламен Дойнов. Поредица „Литературата на НРБ: история и теория”. Книга 7.

Сборникът ще бъде представен на 6 декември от 18.00 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата в рамките на традиционния Поетичен Никулден.


Сборникът събира материали от проведения между 2 и 6 декември 2013 г. в Нов български университет Двустранен международен семинар „Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации“. Авторите Евгений Добренко, Галин Тиханов, Биляна Курташева, Йордан Ефтимов, Михаил Неделчев, Морис Фадел, Пламен Дойнов показват как в изследванията на литературата от периода на комунистическите режими в Източна Европа през ХХ век паралелните интерпретации се пресичат – не в далечината обаче, а съвсем близо. Включените в сборника студии тематизират двете версиите на соцреализма – в СССР и НРБ, руската емигрантска критика и литературна теория между двете световни войни, алтернативната публичност в периода на комунизма, преводите на българска литература през 70-те и 80-те години на ХХ век, възможностите на поетиката в литературната антропология и спецификата на криминалната литература от епохата на НРБ, специалните случаи с присъствието и/или отсъствието на Михаил Бахтин и Николай Кънчев.





Автор:
Николай Аретов, изд. "Кралица Маб"
Публикация:
05.12.2013 г. 22:16
Етикети:
нова книгаПламен ДойновпремиерасборникИздателство Кралица Маб
Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации
Посетено:
1280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18213-predstavyane-na-sbornika-literaturite-na-sssr-i-nrb-paralelni-interpretatsii