Издания / премиери

Представяне на книгата "Приказки от Псиландия" от Стела Доковска

Деветнайсет приказки за възрастни

Представяне на книгата "Приказки от Псиландия" от Стела Доковска


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 декември, вторник, от 17.30 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе ще бъде представена новата книга на Стела Доковска „Приказки от Псиландия“.

„Приказки от Псиландия” излиза през юни 2013 г. и представлява своеобразен сборник от приказки за възрастни, като по думите на писателката възрастта на читателите е условна - от под 5 до над 100 години.

По детски наивни, фантастични, реални или драматични всяка една от деветнайсетте приказки носи своето духовно послание и грабва читателя с теми колкото делнични, толкова и вселенски. Основни мотиви са Любовта към хората и Радостта като рецепта за пълноценно живеене. Приказните й истории и герои я нареждат в съвременната българска литература до имената на Златина Билярска, Фани Пейчева и Никола Русев.

Корицата и илюстрациите са дело на художника Дончо Дончев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Стела Доковска е автор на театрална драматургия, поезия, проза и арт критика, както и на сайта  www.art-stela.com. Завършила е СМУ “Проф. Веселин Стоянов” в Русе, специалност цигулка. През 1996 г. тя поставя своята авторска пиеса на първото издание на Ученическия театрален фестивал в Русе. Пиесата “Искам да сънувам живота си” печели две награди – за оригинална авторска идея и първа награда за женска роля. През 2002 г. се дипломира със специалност Театрознание в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Работила е в русенското радио “Темпо” като репортер и водещ на новинарски емисии, а по-късно като репортер в БНР и Радио България. Нейна авторска песен е представена в Нова телевизия в предаването “Почти полунощ е”.

Стела Доковска е съавтор в сборника “Познатата / непознатата българска драма”, публикуван през 2001 г., има публикации във вестниците “Утро” и “Жена”. Първата й книга с разкази „Седемте пътеки на човека” е издадена през 2009 година от ИК „Слово и знак”. Тя акцентира върху психологията на човека и проявленията й в различни фантастични или реални ситуации. Основна тема е деформацията на личността във взаимоотношенията й с околния свят.

Живее и работи в София.Автор: РБ „Любен Каравелов“ - Русе
04.12.2013 г. 21:46
Посетено: 1251
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18207-predstavyane-na-knigata-prikazki-ot-psilandiya-ot-stela-dokovska