Издания / премиери

Готови ли сте за "Революция с аритмия"?

Премиера на дебютния роман на сценариста Йордан Свеженов

Готови ли сте за "Революция с аритмия"?


◊ СЪБИТИЕТО

Сценаристът Йордан Свеженов дебютира на литературната сцена с хумористичния роман „Революция с аритмия“ – шестата книга от поредицата „Гравитация“ на ИК „Изток-Запад“.

Премиерата на "Революция с аритмия" ще се състои на 5 декември от 18.30 часа в Orange center, ул. "Граф Игнатиев" 18.

Забавен, сатиричен и едновременно критикуващ реалността – това са само част от множеството определения за "Революция с аритмия", дебютният роман на сценариста Йордан Свеженов. В хумористичното четиво са преплетени съдбите на колоритни персонажи, които на пръв поглед нямат общо помежду си. Авторът Свеженов демонстрира изключително чувство за хумор и същевременно засяга сериозни моменти, свързани с абдикацията на държавата от отговорностите си и трагедията на трафика на жени, както и благоденствието на криминалните структури, които съществуват чрез него.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РОМАНА И АВТОРА

Палитрата от образи в
„Революция с аритмия“ включва трима опърничави дядовци-смелчаги от почти изоставено селце, които се захващат да правят революция, за да си върнат достойнството; отвлечена от тях рускиня, съпруга на висш руски офицер – и баретите, изпратени да я спасяват; афганистански трафикант на наркотици и негов приятел от детството, който готви терористичен акт срещу Кьолнската катедрала; естонска служителка на реда, която поне веднъж в живота си се престрашава да последва страстта си с чаровен непознат, даващ обещания за модна кариера; български далавераджии на дребно без пукната стотинка в Англия, срещнали роми от Кричим, с които поемат на епично пътешествие към дома, преминавайки през неподозирани приключения; пленяващо красива руска проститутка, която използва наивността на група младежи от Германия и бяга от своя опасен сводник, което води до малка война…

Постепенно сложните и противоречиви връзки между героите се заплитат, различните планове се сблъскват, влияейки си взаимно, а развръзката започва едва тогава, когато за случилото се узнава министър-председателят на Република България… В „Революция с аритмия“ авторът Свеженов демонстрира изключително чувство за хумор чрез забавното отношение към света, което ромите пословично притежават, и същевременно засяга сериозни моменти, свързани с абдикацията на държавата от отговорностите си и трагедията на трафика на жени, както и благоденствието на криминалните структури, които съществуват чрез него.

Свеженов е роден в гр. Шумен през годините на Студената война. Завършва Природо-математическа гимназия в родния си град. По-късно се дипломира като инженер-дизайнер в Технически университет, Варна, и завършва магистратура по маркетинг в УНСС, София. Започва работа в сферата на медиите през 2004 г., когато става част от екипа на телевизионната игра „Вот на доверие“, с водещ Иван Гарелов. Работи като сценарист в предаването от създаването до свалянето му от екран. През 2007 г. се прехвърля като сценарист в основната продукция на продуцентска къща „Седем-Осми” – вечерното предаване „Шоуто на Слави“, където е и до днес. Междувременно става част и от сценарния екип на продукциите „Пей с мен“ (2008), „Денсинг Старс 2“ (2009), „Lord of the Chefs“ (2011), „Гласът на България“ (2011) и „Гласът на България 2“ (2012).

„Революция с аритмия“ е свежо попълнение в поредица „Гравитация”, която излиза под редакцията на Христо Блажев, автор на блога Книголандия. Сред другите заглавия в поредицата са „Самира“ на Боримир Дончев, сборниците с разкази „По-тихо от мрак“ на художника Христо Кърджилов и „Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов, както и романите „Ана“ на Диана Петрова и „От Космоса с любов“ на Станислава Чуринскиене.



Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
04.12.2013 г. 15:11
Етикети:
романпремиераиздателство Изток-Запад
Революция с аритмия
Йордан Свеженов
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18197-gotovi-li-ste-za-revolyutsiya-s-aritmiya