Издания / премиери

Представяне на "Прошепната книга" от Варужан Восганян

Представяне на книгата в София, Пловдив, Варна и Русе

Представяне на "Прошепната книга" от Варужан Восганян


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на "
Прошепната книга" с участието на автора г-н Варужан Восганян

София
6 декември 2013 г., петък, 18.30 часа
БАН - Голям салон; ул. „15 ноември“ 1

Организатори: ОАБС „Парекордзаган“ – YP София, Координационен съвет на арменските организации, Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Аствадзадзин“, ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив

Пловдив
7 декември 2013 г.,
събота
Арменски културен дом, ул. „Турист“ 2, Стария град
Начален час: 17:00 ч. - среща с арменската общност, 18:00 ч. - представяне

Организатори: Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ клон Пловдив, Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“

Варна
8 декември (неделя) 2013 г., неделя, 12.30 ч.
Арменски църковен храм „Сурп Саркис“, ул. „Хан Аспарух“ 15

Организатори: Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Саркис“, Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ клон Пловдив, Сдружение Литературно общество Варна, Славянска литературна и артистична академия Варна

Русе
8 декември 2013 г., неделя, 18.30 ч.
Регионален исторически музей, пл. „Батенберг“ 3

Организатори: Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ клон Пловдив и клон Русе, Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Аствадзадин“, Издателство „Aвангард принт“ Русе


◊ ЗА КНИГАТА

„Прошепната книга” е изумителен разказ за страданията, за изгнаническата участ и странстването на арменския народ, за кланетата и масовите гробове, но и за невероятната жизненост, за жилавостта, които са в основата на оцеляването и възкресението, за мъдростта, с която прокудените посрещат болката, живота и смъртта.

Понякога шепотът може да отекне по-силно от вика. „Прошепната книга” възкресява миналото, паметта за изтеклото време, за мъртвите, за събитията и вещите отпреди, но е изцяло обърната към бъдещето, към онова, което не бива да се забравя.

Книгата е своеобразно пътуване на автора към себе си чрез познанието за неговия народ, тя събира ласкавата ирония към чудатостите на своето с болката от трагичната участ на арменците, преживяна като лична съдба.

В самотата и отчуждението на нашия век „Прошепната книга” деликатно настоява, че дълбоката връзка с другите, живи и мъртви, е обещание за опазването на човешкото. Едно удивително лирично произведение, което оставя незабравимото усещане за живота като вечност.

„Прошепната книга“ получава наградата „Йон Крянга“ на Румънската академия (2009), наградата „Книга на 2009 година“, присъдена от списание „Ромъния литерара”, наградата за проза на списание „Конворбир литераре“ (2009), голямата награда за белетристика – отличието „Михаил Себастиян“, наградата за проза на списание „Обсерватор културал“ (2009) и е номинирана за наградата на Съюза на румънските писатели.


◊ ЗА АВТОРА

Варужан Восганян е председател на Арменското дружество в Румъния и първи заместник-председател на Съюза на румънските писатели. Сенатор от Яш, а в периода декември 2006 - декември 2008 е министър на икономиката и финансите.

Има издадени три стихосбирки, а „Прошепната книга“ е дебютният му роман. 




Автор:
Издателство „Авангард принт”
Публикация:
03.12.2013 г. 14:03
Посетено:
1592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18191-predstavyane-na-proshepnata-kniga-ot-varuzhan-vosganyan