Издания / премиери

Книгата "Pink Floyd" (елипси) на Владимир Шумелов с двойна премиера

Премиера във Варна и Силистра

Книгата "Pink Floyd" (елипси) на Владимир Шумелов с двойна премиера


◊ ПОКАНА

Книгата „Pink Floyd“ (елипси) на Владимир Шумелов с двойна премиера

• Варна – 6 декември (петък) 2013 г. от 18.30 ч.
в Арт „На тъмно“ зона (ул. „Стефан Стамболов“ – 2);

• Силистра – 7 декември (събота) от 18.30 ч.
в бар „Ел Дорадо“.

Премиерата ще бъде с участието на автора и музиката на легендарната банда,
куратор – Антони Цонев.


◊ ЗА КНИГАТА

Pink Floyd" (елипси) – ред. проф. дфн Владимир Сабоурин, изд. „Фабер“, В. Търново, 2013 г., 150 с.:

Седмата книга на писателя и критика Владимир Шумелов завладява с постигнатия от него синтез между критика, белетристика, лирика и концептуалност. Базирана е именно върху творчеството на великата банда, макар че не се отнася само и единствено до нея. Целта й е всъщност да изтъкне ставащото в съвременната литература, пречупено през призмата на рока – в частност и като цяло. Авторът много държи и на формата, помествайки и използвайки като интермедии преведените на български фрагментизирани текстове от най-големите албуми на „Pink Floyd“. Така ги превръща в лайтмотивни за своята творба, в резултат на което тя също „звучи“ като песен на групата: плавна, безкрайна, неземна… – своеобразна идейно-структурна ос, около която са структурирани металитетурни и литературни фрагменти (елипси).

Пламен Петров

 

Все пак това е литературна книга, въпреки заглавието – то е изкуствено подвеждащо, изведено е от бекграунда като акцент и носещо в себе си повече символност; подобна функция има и корицата със снимката на Ясен Цонев на електроцентралата Батърсий от Лондон, която има своя история (подобна снимка от култовата постройка в стил ар деко в лондонския район Челси е използвана за обложката на албума „Animals“ на групата от 1977 г.).

Книгата е от колажен тип – фрагментарна, с въвеждащ и заключителен текст, плюс текстове-приписки с авторефлексивен характер.


Жанрово уточняващото подзаглавие „Елипси (като се има значението на понятието в математиката, анатомията, езикознанието, литературознанието, бита и техниката) дава широка възможност за свързване на музикалното, техническо-битовото и литературното в различните текстове.


Текстовете основно са групирани в два корпуса – металитературен (критическо-есеистичен като тоналност, фрагментарен като форма), който включва български и чужди автори, и литературен (начални и финални акорди от разкази на Владимир Шумелов, както и отделни художествени фрагменти, които имат и илюстративен ефект, и надникване в „лабораторията“.


Откъсите от преводни стихове на песни на „Pink Floyd“ са преход между фрагментите, уплътняващо и спояващо средство между тях, фон (бекграунд) в цялостното звучене.


И все пак защо „Pink Floyd“? Доста документални текстове в тази компилация дават отговор на въпроса. Но може би, което важи за доста групи и музиканти в рока от отминалите десетилетия, защото бяха централна фигура в живота на не едно поколение и защото бяха концептуалисти и създадоха универсално творчество, валидно за всички времена.


Сглобена по този начин, книгата оформя пъзел на една духовна интимна вселена като част от автопортрета на времето – авторефлективност, пълзяща между минало, настояще и бъдеще; в същото време тя е и литературен дневник, но и албум с любими снимки-текстове (спомени).

 

P.S. Книгата се появи месец след легендарния спектакъл The Wall“ („Стената“) на Роджър Уотърс у нас и почти седем години след посещението на Ник Мейсън в България по повод изданието на нонфикшъна му „Пинк Флойд“ отвътре“ (2006, годината, в която почина Сид Барет). През първото и началото на второто десетилетие в България бяха издадени няколко книги, белязани от знакови рок групи: две книги на Петър Марчев (2004, 2012) завъртяни около „Led Zeppelin“, както и последната на проф. Евгени Дайнов – „Елегия за Боуи“ („Милениум“, С., 2013). Днес на ред са „Pink Floyd“, утре вероятно „Black Sabbath“… Общото?

Знаци, белязали пътя ни към утрешния ден. Бунтари… „Дилемата беше: разкъсване между бунта и примирението, между грънджа и мейнстрийма, между рока и попа… В крайна сметка всички се връщаме при корените – в нашия случай блуса“ („Pink Floyd“, с. 37–38). Или думите на Ноам Чомски, който казва просто: „Искам да държа отворени очите на обществото, защото едно приспано общество е само мечта за демагозите“ (пак там, с. 19).

Владимир Шумелов

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.12.2013 г. 16:31
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18173-knigata-pink-floyd-elipsi-na-vladimir-shumelov-s-dvoyna-premiera