Издания / премиери

Премиера на сборника пиеси "Бая си на бълхите" от Боян Папазов

Най-важното в тези пиеси е пронизителният патос на наблюдението върху нашите дефицити – на любов, на чест, на ум...

Премиера на сборника пиеси "Бая си на бълхите" от Боян Папазов


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 ноември от 18 часа в Камерна зала на Народния театър „Иван Вазов” ще се състои премиерата на новия сборник от седем пиеси „Бая си на бълхите” на Боян Папазов.

Вечерта се организира от издателство „Жанет 45” и Народния театър „Иван Вазов”.

Водещ – Георги Борисов.

С участието на Деян Донков в ролята на Лазар от „Бая си на бълхите“, за която през 2001 г. получи своя първи „Икар”. Осма сцена от пиесата „Бяс“ ще прочете актрисата Йорданка Стефанова. Второто изпълнение на Йорданка Стефанова ще бъде от новата монодрама на Б. Папазов „Бясна, кривогледа и лакома“, която в момента се репетира в Сатиричния театър.

За пиесата „Бая си на бълхите”  ще говори водещият на предаването за театър „Без маски“ по радио „Алма Матер Класик ФМ“ – незрящият журналист и театрален критик Йордан Георгиев.

Заключителни думи – Боян Папазов.


◊ ДУМИ ЗА БОЯН ПАПАЗОВ

Обикновено чакам някой да дойде и да ми препоръча нещо смайващо. „Смайващо” ми се случи само в един случай, когато случайно попаднах на томче с пиеси на Боян Папазов. Обожавам как пише, как мисли, как строи сюжети, колко съвършен драматургичен нюх има. Друг път не съм изпитвала такова удоволствие от писането на български автор, каквото от неговото. Видя ли Папазов — купувам! Неговият „Рицар на Светия Дух” в Народния театър в момента е единствената постановка от години насам, която ме вкара в такова вълнение, че се почудих дали да не се изнижа тихичко, за да не хлипам на другите зрители."
Нева Мичева

„Бая си на бълхите“ е една от най-добрите в българската литература за последните години. Езикът е богат, предметен, физиологичен, езотеричен, хиперреалистичен, обсебен от образи, подвижен, гъвкав. При четене – играещ върху сцената на въображението. При „гледане“ – запазващ богатата си литературност. В тези пиеси Боян Папазов провокира театъра ни да търси своя език, своя начин да мисли българския опит като част от глобалния свят, като част от сложни идентификационни процеси в културата на Европа днес, а не в изтърканите регионални аршини...
Виолета Дечева

Умението на Боян Папазов да сърфира по вълните на диалектите, без да пада, е безспорно. Но най-важното в тези пиеси е пронизителният патос на наблюдението върху нашите дефицити – на любов, на чест, на ум...
Бойко Ламбовски

„Бая си на бълхите“ – най-силната пиеса... от 1989 година насам."
Патриция Николова

Пиесите на Боян Папазов се занимават с „Бяс“-а балкански, който владее хората – социално и етнически травмирани, исторически и битово обременени, но съхраняващи все още нещо жизнено, едновременно любопитни и жестоки, познаващи човеколюбието, но и садистичното равнодушие.
Никола Вандов

 


Автор: НТ "Иван Вазов"
27.11.2013 г. 19:01
Посетено: 1117
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18145-premiera-na-sbornika-piesi-baya-si-na-balhite-ot-boyan-papazov