Издания / премиери

Премиера на сборника с разкази "Заличаване" от Теодор Иванов

Премиера във Варна и среща с автора

Премиера на сборника с разкази "Заличаване" от Теодор Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

Общество на младите писатели – Варна
представя
„Заличаване“ – сборник с разкази на Теодор Иванов

Премиера във Варна и среща с автора - 28 ноември, 18,30 часа – музей-галерия „Георги Велчев“


Заличаване е дебютната книга на Теодор Иванов. Тринадесетте разказа в нея ни връщат към времето преди 1989 година, днес Terra incognita за голяма част от младежите на ученическа и студентска възраст. За основа на разказите служат личните преживявания на автора, истории, на които той е бил свидетел и свързани с родния му град Котел и негови проучвания основно на българската преса през 80-те години на ХХ век - вестниците „Отечествен фронт”, „Работническо дело” и някои регионални издания.

Книгата вече имаше премиери в Троян (на 7 ноември) и във Враца (на 21 ноември). След Варна предстои с нея да се срещнат и читателите в Ловеч (на 5 декември).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

„В моята книга се разказва за живота на едно българско градче по времето на т.нар. „социалистически строй”. За основа на моите писания послужиха истински житейски истории на реални хора. Опитах се да предам, доколкото ми беше по силите, отношенията на комунистическата номенклатура към обикновените хора, задкулисните игри, машинациите и интригите на служителите от Държавна сигурност, тяхната агентура, отелих и подобаващо място на тази незарастваща рана, именувана „възродителен процес”. Професионален художник направи илюстрации към разказите, мой колега от университета редактира текстовете. Книгата е 250 страници - 13 разказа и 13 илюстрации“, казва Теодор Иванов.

Във Варна книгата ще представи писателят Мариан Желев, който в свой текст за нея пише: „Теодор Иванов е автор, който не присъства в своята книга. По онзи магичен начин, по който Писателят се разтваря в своята история и ти започваш да я усещаш като… своя лична история, която търсиш в книгата. (…) Кмета, Учителя, Бащата, Студента, Полковника, Шефа, Първия, Хазяина, Майора, а не Иван, Йордан, Петър… Имена няма, ако изключим разказа „Подарък”. Затова до тях нареждам Писателя, който присъства във всяка страница и в същото време го няма. (…) Никъде не се споменава, че действието се развива в Котел, че Александър Солженицин и неговият „Гулаг” попадат в ръцете на един вехтошар, че… Всичко е заличено. Останала е само малка, тясна бразда, по която може да върви Писателя“.

Теодор Иванов е роден в Котел през 1978 г. Завършва Великотърновския университет, където в момента е преподавател в катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности“. Работил е като учител, библиотекар и журналист. Негови статии и литературни произведения са публикувани в издания в Котел и Велико Търново, в Алманах „Света гора“, списание „Пламък“, в специализирани литературни интернет издания.


Автор:
Общество на младите писатели – Варна
Публикация:
27.11.2013 г. 14:54
Посетено:
2270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18144-premiera-na-sbornika-s-razkazi-zalichavane-ot-teodor-ivanov