Издания / премиери

Представяне на книгата "Дунав" от Клаудио Магрис

През 2011 г. "Гардиън" класира книгата сред стоте най-велики небелетристични книги

Представяне на книгата "Дунав" от Клаудио Магрис

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Авангард принт” и книжарница "Хеликон" – София България (бул. "Цар Освободител" 4 – фоайето на Гранд хотел "България")

Ви канят

на 29 ноември от 18.30 на представянето на книгата „Дунав” от Клаудио Магрис.

Книгата представя преводачът Ваньо Попов.


◊ ЗА КНИГАТА

В „Дунав“ Клаудио Магрис обновява традиционния пътепис и го преобразява в едно интелектуално приключение, изпълнено с литературни анекдоти и интригуващи образи. Прочути личности като Фройд, Витгенщайн, Канети, Селин, Лукач, Хайдн, живели край Дунава, се редуват с не така известни имена. Книгата носи елементите на пътепис, философско и публицистично есе, културоведско изследване и описание, тя е жив разказ за изкуството, политиката и историята на градове и държави, свързани чрез велика река, която винаги е била в центъра на важни исторически и културни събития.

Магрис предлага живописно и емоционално пътешествие във времето и културата на р. Дунав – от Бавария, през Австрия, Унгария и Балканите до Черно море, като за българския читател несъмнено най-голям интерес представляват неговите наблюдения от срещите му с българската култура и история.

Книгата печели литературната награда „Багута“, международната награда „Кианти Руфино - Антико Фаторе“ и е преведена на над тридесет езика. През 2011 г. книгата „Дунав“ е класирана от в. „Гардиън“ сред стоте най-велики небелетристични книги.


◊ ЗА АВТОРА

Клаудио Магрис е италиански есеист, преводач и журналист. Чете лекции по нова немска литература в Университета в Триест. Бил е избиран за сенатор в италианския парламент. Получава множество литературни награди, сред които „Стрега“ (най-престижната италианска литературна награда), „Еразъм“ през 2001, испанската награда за литература „Принцът на Астурия“ (2004), Австрийска държавна награда за европейска литература (2005). Клаудио Магрис е номиниран и за Нобелова награда за литература. На български е издадена и книгата му "Другото море".


Автор:
Издателство „Авангард принт”
Публикация:
26.11.2013 г. 14:06
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18134-predstavyane-na-knigata-dunav-ot-klaudio-magris