Издания / премиери

Захари Иванов с нова книга

Премиера на "Окото на ключалката" в София

Захари Иванов с нова книга


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 ноември 2013 г. от 17,30 ч. в ресторант „Рубаят“ (НДК) поетът Захари Иванов ще събере своите почитатели и приятели на чаша вино, за да чуят най-новите му стихове, включени в току-що излязлата книга „Окото на ключалката“ (ИК „Световете“).

Премиерата се организира от Асоциацията на софийските писатели и е посветена на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

В програмата ще вземат участие: изпълнителите Коцето-Калки, Стоян Михалев, Пепи Попов, Христина Живкова, Златимир Йочев, Николай Томов, Квартет „5“, актьори от столичните театри.


◊ КНИГАТА

„Окото на ключалката“ е естетско полиграфично издание – с илюстрации на Вадим Лазаркевич и колажен дизайн от печатан и ръкописен текст, което придава една допълнителна интимност на текста, скъсяване на разстоянието автор-читател. Книгата съдържа 4 цикъла стихове, които маркират движението на авторовата мисъл през автентичното вглеждане в себе си, проектирано в съпоставките на минало и настояще, където йерархията на ценностите е преобърната. Така от първия цикъл „Житото презря“, през „13 смачкани листа“ и „Минало сегашно време“, се увенчава кулминацията в четвъртия цикъл „Последна въпросителна“, където Захари Иванов задава един горчив въпрос: „И все пак вещ ли е поетът, / когато е слова?“


От книгата:

Захари Иванов

Опит

Напукани са мойте устни от мълчание
и са притиснати – врата,
която не на всеки и за всичко бих отворил.
Сега усмивката ми ражда рана
и струйка кръв – стъбло.
В цвета загледан,
слизам във невидимия корен.


 
◊ ЗА АВТОРА

Захари Иванов е роден в с. Батановци (Пернишко). Висше образование завършва в Киев, Украйна. Автор е на 8 стихосбирки, превел е повече от 25 книги от украински и руски. Превежда също от белоруски, сръбски и английски.

Живял е продължително в Украйна, Австрия, САЩ и Гърция. Негови стихове са преведени на английски, немски, руски, украински, сръбски и др. езици. В момента живее в София и е главен редактор на списанието за литература и изкуство „Световете“. Председател е на Асоциацията на софийските писатели.



Автор:
Асоциация на софийските писатели
Публикация:
25.11.2013 г. 16:00