Издания / премиери

Бронислава Волкова с премиера в София

Премиера на стихосбирката „Аз съм твоята съдба“

Бронислава Волкова с премиера в София


◊ ПОКАНА

Чешката поетеса Бронислава Волкова, която от години живее в САЩ, пристига тези дни в София, за да представи новата си стихосбирка „Аз съм твоята съдба“ в Столичната библиотека на 28 ноември (четвъртък) 2013 г. Книгата е продукт на издателство „Хайни“, корицата е дело на самата авторка, а в качеството на преводите не бихме могли да се съмняваме, тъй като са дело на известния преводач от чешки и английски Димитър Стефанов.

Поетесата е чест гост в нашата страна. Само преди две години тя взе участие в Петия международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ – Варна, 2011. Името й е добре познато в Европа, творбите й са преведени на основните европейски езици. Стилът й се отличава с пастелна камерност, където движението на свободните асоциации минава през емоционални сривове, за да извае най-често философски фрески, без дидактика, без егоцентричност, без изкуствено драматизиране. Метафорите са с пестеливи очертания и не дразнят, а приобщават читателя да потъне в емоцията на едно чисто женско видение.


За Бронислава Волкова и нейното творчество ще говорят поетите Атанас Звездинов и Надя Попова. Рецитал ще изнесе актрисата Красимира Казанджиева.


Заповядайте в зала „Надежда“ на 28 ноември от 17,30 ч.

 
От книгата:

Тъгата има мирис на хляб
аз съм прегазена
аз съм вдовица препъната
аз съм вдовица
и не се моля вече за жажда...
Налей ми чаша сълзи
те са евтини като думите
после недей обръща внимание


Бронислава Волкова


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
23.11.2013 г. 11:39
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18112-bronislava-volkova-s-premiera-v-sofiya