Издания / премиери

Представяне на сборника "Народни песни от Тракия" от Тодор Джиджев

Над 1000 автентични песни, записани от Тодор Джиджев между 1964 и 1980 г. в различни селища от Тракия

Представяне на сборника "Народни песни от Тракия" от Тодор Джиджев


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на сборника
„Народни песни от Тракия” от Тодор Джиджев

На 26 ноември 2013 г. (вторник) от 17 часа в Зала 19 на ИЕФЕМ – БАН (ул. „Московска” 6А) ще се състои премиерата на сборника „Народни песни от Тракия” (ред. проф. д.изк. Лозанка Пейчева, гл.ас. д-р Григор Григоров и доц. д-р Николай Киров).


Сборникът съдържа над 1000 автентични песни, записани от Тодор Джиджев между 1964 и 1980 г. в различни селища от Тракия. Книгата е поредна крачка по утъпкания от българските етномузиколози път за съставяне на капитални сборници с нотирани народни песни, представящи фолклорното богатство на българските музикално-диалектни региони. Снабден с разнообразни показалци, облекчаващи научните употреби и дирения, сборникът притежава потенциала да „проговори” и на непрофесионално заинтригуваните от магията на традиционната българска музика и словесност. Особена стойност и значимост на книгата придава и приложеният към нея компактдиск.

. Повече информация за структурата и съдържанието на сборника е публикувана в уебсайта на Института за математика и информатика при БАН: http://www.math.bas.bg/~nkirov/2013/folk/book.html.

Сборникът е плод на колективните усилия на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Института за изследване на изкуствата – БАН, Института за математика и информатика – БАН и Академично издателство „Проф. Марин Дринов”.

 

 


Автор: ИЕФЕМ - БАН
23.11.2013 г. 17:35
Посетено: 2528
Етикети: сборник, фолклористика, премиера, ИЕФЕМ - БАН, Тодор Джиджев, Народни песни от Тракия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18110-predstavyane-na-sbornika-narodni-pesni-ot-trakiya-ot-todor-dzhidzhev