Издания / премиери

Весела Ляхова представя романа си "Бежанци" в Пловдив и Пазарджик

Мощна сага за една малко изследвана, но много изстрадана част от българската история

Весела Ляхова представя романа си  "Бежанци" в Пловдив и Пазарджик


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" представя романа "
Бежанци" на Весела Ляхова

• В Пловдив на 20 ноември, сряда от 18.00 часа в Културен център „Радио Пловдив" (ул. "Дондуков" № 2).

С участието на автора Весела Ляхова и Божана Апостолова. Книгата представя проф. Инна Пелева.

• Срещата с Весела Ляхова в Пазарджик се организира със съдействието на Община Пазарджик и Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев".

21 ноември, четвъртък от 18.00 часа в зала „Маестро Георги Атанасов”, Община Пазарджик. Книгата представя Марин Георгиев.


Весела Ляхова е родена през 1961 г. в град Пазарджик. Други книги от нея: "До слънцето" (1993), "Живот мисия. Книга за проф. д-р Цеко Торбов" (2001). Публикува в централния печат и в интернет разкази и театрална критика.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата разказва за една малко изследвана, но много изстрадана част от българската история - събитията, последвали въстанието около град Драма (Гърция) през 1941 година и обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война и трагичната участ за българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства.

"Истински многопластова, мощна сага е написала Весела Ляхова. Исторически роман от 700 страници, от който съвременната българска проза като че ли е отвикнала. Но Ляхова се хваща на работа и ни връща вкуса към епическото разказване, към вплитането на малките истории в Голямата история, към голямата литература най-сетне."
Литературен вестник, бр.28


Предговор към книгата "Бежанци":

Романът описва реални исторически събития: Драмското въстание от 1941 г., обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български. Преди по тази тема се мълчеше поради някакви странни разбирания за добросъседски отношения; ала и днес международната обстановка не е престанала да бъде деликатна. И резултатът е един и същ: българската гледна точка към тези събития остава неизказана. А времето си минава… Загиналите гърци в Драмското въстание имат своите паметници, а българските жертви в същите събития са обречени на забвение. С изключение на няколко задълбочени проучвания от българската историография, едно телевизионно публицистично предаване, няколко езиковедски изследвания, едно-две мемоарни свидетелства – всичко на всичко книжовност, която се брои на едната ръка – при цялата си вродена чувствителност към истината нашият народ в този случай като че ли я неглижира. Никакви политически съображения не могат да оправдаят подобна историческа немара. Страданието на хиляди българи заслужава да бъде осмислено, усвоено, за да се превърне от травма в исторически и емоционален опит. От това би имало поне две преки ползи: от една страна, подхранване на доста ерозиралото чувство за национална консолидация; от друга, използване на последната възможност – ако все още съществува такава – да се засвидетелства на потомците на онези българи, които преди десетилетия са предпочели да останат в родните си места като граждани на гръцката държава, че не са изоставени и че чрез дедите си са част от българското си отечество.

Написването на романа се предхождаше от продължителна събирателска дейност и запознаване с научните тълкувания. Чувствам се длъжна да откроя неколцина от авторите, чиито произведения ми бяха от неоценима помощ: българските изследователи Георги Даскалов, Димитър Йончев и Благой Шклифов, както и гръцките интерпретатори на тази тема, сред които особено подчертавам антроположката Анастасия Каракасиду и писателката Дидо Сотириу. Някои от тези хора не са вече между живите, както и повечето от моите преки информатори, прадеди, свидетели на събитията, но знае се, че художествената литература вдъхва нов живот и спасява от праха на времето.

20.06.2012 г.
Авторката



Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
19.11.2013 г. 22:06
Посетено:
1542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18087-vesela-lyahova-predstavya-romana-si-bezhantsi-v-plovdiv-i-pazardzhik