Издания / премиери

Представяне на сборника "Шишманови дни 2012"

За отминалите чествания на 150-годишнината от рождението на големия български учен проф. Иван Д. Шишманов

Представяне на сборника "Шишманови дни 2012"


◊ ПОКАНА

На 19 ноември 2013 г. (вторник) от 16.30 часа в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ул. „Московска“ 6А, зала 19) при Българската академия на науките ще бъде представен сборникът „Шишманови дни 2012“, издание на Академичното издателство „Проф. Марин Дринов“, който читателите държат в ръцете си буквално от дни.

Сборникът е един от множеството документи за отминалите чествания на 150-годишнината от рождението на големия български учен проф.
Иван Д. Шишманов, радетел на взаимността, обединеността, националното себеотстояване и европейското съгласие.

Водени от неговата духовна повеля и завещан дълг, Българската академия на науките, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Националното етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов“, Съюзът на народните читалища, Съюзът на българските писатели, Народният театър „Иван Вазов“, Българската национална телевизия, Държавният културен институт към МВнР и Президентството на Република България прегърнаха през 2012 година инициативата да отбележат с признателност годишнината от неговото рождение и организираха множество чествания на този заслужил българин. В организираните прояви се включиха и чуждестранни научни институции.

Юбилейните издания завещаваме на поколенията и се надяваме, че те ще им служат като пример за духовна солидарност. Особено радостен е фактът, че книгата излиза от печат в годината, в която отбелязваме 85 години от края на земния път на проф. Шишманов. Така сборникът се явява своеобразен завършек на миналогодишните чествания и едновременно с това отбелязва още един достоен юбилей в непреходната българска почит към „първия български европеец по документи“ (Б. Василев).

Сборникът ще бъде представен от доц. д-р Румяна Конева от Института за исторически изследвания при БАН.



Заповядайте!


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
18.11.2013 г. 16:09
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18073-predstavyane-na-sbornika-shishmanovi-dni-2012