Издания / премиери

Пътешествие "Из "Пътеводител на културологическия стопаджия" с Мария Груева

Текстове от едноименната рубрика на Мария Груева във в. „Култура“

Пътешествие "Из "Пътеводител на културологическия стопаджия" с Мария Груева


◊ ПОКАНА

На 14 ноември (четвъртък) от 18 часа в криптата на храм-паметник “Св. Александър Невски” в София ще се състои
премиера на книгата на Мария Груева "Из "Пътеводител на културологическия стопаджия". 

С участието на Христо Вуцев, Силвия Чолева и Ани Топалджикова

Повечето от текстовете в “Из "Пътеводител на културологическия стопаджия" са публикувани в едноименна рубрика във в. „Култура“, която Груева поддържа в продължение на няколко години в края на 90-те.

Авторката е родена в София, завършила е Френска и Английска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През втората половина на 70-те години на XX век, Мария Груева, заедно със съпруга си, покойният вече китаист, поет, преводач и преподавател Крум Ацев, живее, учи и работи в Китай. В началото на този век тя заминава за Канада, където живее и сега, заедно с двете си деца. Г-жа Груева ще бъде в София на премиерата.


Из “Бележка” в края на книгата:


“Иначе нахвърлените записки са плод на относително здравословен порив за общуване и нямат никаква друга цел, освен да забодат точки от спирките ни по пътя и оплетат една паяжина от асоциации, симпатии, съответствия, където ще се уловят други, и когато мрежата много натежи, паякът-пътят ще свие еластичността й и ще ги захвърли в хаоса, където те ще витаят, преди да се заплетат в нова мрежа.

Също така вярваме в интуицията на Борхес, че из света са разхвърляни книги, артефакти, може би и хора, които са процепи към други светове и истини.

… Джуан Дзъ ловеше пеперуди; увлечени в разговор, Исус и Пилат се разхождаха по лунния лъч. Лао Дзъ цепеше дърва; звучеше Рахманинов. Алън Уотс редуваше тайци и червено вино. Ухаеше на домати с ориз и маслини…”


Автор: ИК Жанет 45
13.11.2013 г. 14:20
Посетено: 702
Етикети: премиера на книга, ИК Жанет 45, Из "Пътеводител на културологическия стопаджия, Мария Груева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18036-pateshestvie-iz-patevoditel-na-kulturologicheskiya-stopadzhiya-s-mariya-grueva