Издания / премиери

Представяне на пенталогията на Пелин Пелинов "Възход и падение"

Писателят ще гостува на Регионална библиотека „Любен Каравелов“

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на пенталогията на Пелин Пелинов "Възход и падение" в Русе

Известният български писател и драматург Пелин Пелинов ще гостува на 13 ноември, сряда, от 17.30 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ за представянето на пенталогията си „Възход и падение”.   
   
За автора и неговите книги ще говори литературният критик Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели.
   
Пелин Пелинов създава своята епохална пенталогия “Възход и падение” в продължение на 45 години - 30 години проучва историческите архиви, 15 години пише. Книгата му обхваща периода от обявяването на независимостта на България през 1908 г. до края Първата световна война - 1918 г. Отделните томове на пенталогията са озаглавени: “Напред, на нож!”, “Независима България”, “Крушението”, “Под свити знамена” и “Катастрофата”, посветени на голямата тема за Националното обединение, в името на което България води от 1912 до 1918 г. три войни и претърпява две национални катастрофи.
   

◊ ЗА АВТОРА

Пелин Пелинов (псевдоним на Пенчо Линов) е роден на 26.03.1936 г. в с. Върбица, Плевенско. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Писател, театрален специалист, юрист, бил е драматург на Народния театър “Иван Вазов”, председател на Творческия фонд на СБП и главен редактор на в. “Земеделско знаме”.
   
Автор е на статии и рецензии в столичния печат и на много театрални и телевизионни произведения, сред които поредиците “Освобождението”, “Съединението” и “Процесът Стамболийски”, на романа “През пепелищата”, на театрални пиеси, сред които “Горещо лято”, “Ивайло или нощта на късите ножове”, “Геройският знак”, “Битката за спасяването на джуджетата”, “Ганьоада” и др., както и на пенталогията “Възход и падение”. Литературната критика определя петте романа от поредицата като върхово постижение, което няма аналог в миналото. Те утвърждават автора като най-яркия представител на документално-публицистичния жанр в българската литература.
   
Носител е на отличията: Голямата награда за цялостно творчество на СБП, „Златно перо“ на СБЖ, Грамота и почетен знак на Министерството на отбраната, Златен орден на Френската република „Френски ренесанс“.
   
През 2012 г. е номиниран за Нобелова награда.
   
Учредител и титуляр е на националната фондация „Пелин Пелинов“.


Автор: РБ „Любен Каравелов“ - Русе
09.11.2013 г. 21:06
Посетено: 1126
Етикети: премиера на книга, Русе, РБ Любен Каравелов, Възход и падение, Пелин Пелинов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18011-predstavyane-na-pentalogiyata-na-pelin-pelinov-vazhod-i-padenie