Издания / премиери

Премиера на новата книга на Мартин Ралчевски "Измама"

Съвременна българска проза

Премиера на новата книга на Мартин Ралчевски "Измама"


◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" Ви кани на

премиера на новата книга на Мартин Ралчевски "Измама"

07.11., четвъртък, от 18.30 ч.
в книжарница Хеликон България, бул "Цар Освободител" 4.

Книгата ще представи Калин Терзийски.


"Много трудно ми е да пиша за книги, особено за такива, които ме интригуват и ми харесват. По-лесно бих се отдал на критика и отричане – но съзнавам, че това е чест феномен, особено в наши дни, особено в България. Лесно е да отричаме и да мразим, но трудно е да харесваме и хвалим. Особено когато става въпрос за произведение на изкуството. Романът „Измама“ е едно от тия произведения на изкуството, които ме хвърлят именно в тия води. И ми се налага да заменя обичайната си настройка на негодуващ и отричащ с по-благородната настройка на харесващ и благославящ.

Да, казах – благославящ. Защото аз искам да благословя този роман. Развит върху истински случай – един от многото потресаващи и тъжни до дъното на самото понятие Тъга случаи, които прелитат покрай нас, блъскат се в нас и ни нараняват, при това – винаги смъртоносно – без да забележим. Всеки ден по един или два такива случая ни убиват без да забележим въобще своята смърт и да пролеем сълза за нея. Защото – както е казал Джон Дън – не питай за кого бие камбаната – тя бие за теб! Когато в този великолепен роман умира един млад и пълен с любов човек – умираме отново и още веднъж Аз, Ти и Той. Един млад мъж иска да спаси своето дете. Като му подари живота си. Като черно и отровно цвете. Тъжна история.

Но аз знам едно друго нещо, което може би не знаят читателите на романа. В който ще видят и философия, и упование и мрачен реализъм. Но те може би няма да знаят, че винаги в дъното му стои една непоколебима надежда. Надежда – с главна буква. Както ние пишем и Бог. И ще ви кажа защо аз я виждам непрекъснато там. Защото Мартин, тоя чудесен разказвач на тъжни истории – е християнин. А който има вяра в Бог, той е сеяч на Надежда. Слава Богу."

Калин Терзийски

Автор: Изд. Сиела
05.11.2013 г. 15:03
Посетено: 1102
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17982-premiera-na-novata-kniga-na-martin-ralchevski-izmama