Издания / премиери

Премиера на книгата на протойерей проф. д-р Радован Бигович "Църквата в съвременния свят"

Представяне на книгата и дискусия в Русенската библиотека

Премиера на книгата на протойерей проф. д-р Радован Бигович "Църквата в съвременния свят"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата на протойерей проф. д-р Радован Бигович "
Църквата в съвременния свят"

На 7 ноември, четвъртък, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще бъде представена новата книга на протойерей проф. д-р Радован Бигович „Църквата в съвременния свят” (издателство "Омофор" към Фондация "Покров Богородичен").
   
Книгата ще представи нейният преводач д-р Свилен Тутеков, доцент в Православния факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Благодарение на неговата висока богословска, културна и езикова ерудиция до нас достига една изключително интересна, актуална и полезна книга.
   
Основните теми, развити и анализирани в книгата „Църквата в съвременния свят” са: Църквата в третото хилядолетие, Православната църква в плуралистичното общество, Вярата и разумът в ХХІ век, Църквата в кибернетичния универсум, Църква и демокрация, Църквата и гражданското общество, Корупция, Принципи на трудовата етика, Православната църква и човешките права, Християнство и култура, Християнство и наука, Църква и екология. Последните глави на книгата са посветени на актуални проблеми на биоетиката – генното инженерство, изкуственото оплождане, евтаназията, трансплантацията, аборта.
   
След представянето на книгата ще се проведе дискусия.
   
 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
  
„Протойерей д-р Радован Бигович (1956-2012) остави дълбока следа в историята на съвременната богословска мисъл и църковния живот. Той е една от онези достойни личности, които се отличават с богословска харизма и визия за това, как Църквата трябва да съществува в съвременното общество. Цялото му богословско творчество, преподавателската дейност и пастирското му служение са живо свидетелство за чудесното съчетание на елизиологичното мислене и социалната чувствителност, което е залог за критичния и творчески диалог на Църквата с обществото, на богословието с науката и културата. Неговите текстове са образец за живо, актуално и отговорно богословстване пред лицето на съвременния човек и обществото. С богословското си вдъхновение и вътрешната си сила те формират особен жанр, стил и език на постмодерното православно богословие, които го правят близки на човека от нашето съвремие.
   
Отец Радован ще остане в богословската памет като мъдър и просветен църковен учител на нашето време, като истински иконом на богословието и на църковната практика, надарен с харизмата на Светия Дух да промисля назначението и мисията на Църквата в нашата екзистенциална, социална и културна ситуация.
   
Така и предлаганата на български език негова последна книга „Църквата в съвременния свят” ни е завещана от него като добър залог на една автентична православна социална философия, която разкрива историческите и обществени измерения на църковния етос.
   
Отец Радован е един от участниците в международната богословска конференция „Църквата и съвременното общество”, проведена в град Русе през 2005 г., когато той спечели завинаги много приятели и почитатели в нашия град.“
           
Доц. д-р Свилен Тутеков

           
Автор:
РБ „Любен Каравелов“ - Русе
Публикация:
05.11.2013 г. 13:57
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17979-premiera-na-knigata-na-protoyerey-prof-d-r-radovan-bigovich-tsarkvata-v-savremenniya-svyat