Издания / премиери

Русенската "кървава сватба"

Фолклорът помни "историята"

Русенската "кървава сватба"


◊ СЪБИТИЕТО

В Електронно издателство LiterNet излезе една странно направена книга, сборник от документален материал (анкети, парламентарни речи, фотоархив), научно изследване и народни песни - всички те повествуващи за една още по-странна история. Разбира се, любовна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

"Русенската "кървава сватба", сборник съставен от Николай Ненов и Тодор Моллов, ни прави съпричастни към събития от 1910 г., оставили трайна диря не само в парламентарните прения, които са приложени, не само в тогавашната преса и обществен живот, но и в народната памет и до днес. За извънвремевия характер на това локално на пръв поглед събитие говорят събраните от Тодор Моллов 34 народни песни, записани в различни краища на страната.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА

Какво е събитието? В навечерието на Фердинандово посещение в Истанбул в Русе пламва любовна драма. На Юрдан Стефанов пристава младата Саафет, родителите й, мюсюлмани, не разрешават подобна стъпка. Правото е на тяхна страна и тя е закарана в полицейското управление, денят е Сирни Заговезни, хората празнуват, а другарите на Юрдан "атакуват" полицейския участък и взимат "булката". Пред дома му се играе хоро, а от София министърът нарежда да се спази закона и Саафет да бъде върната на родителите си на всяка цена. Цената е страшна... Идва войска - конна и пеша, българска войска. Нататък сведенията са противоречиви, резултатът - 15 убити, 31 тежко ранени и осакатени, жени, деца...

Ето тази всенародна трагедия, в която от любов се дава кръвнина, фолклорният певец помни и възпява. Научете повече за историята извън учебниците, вижте как на практика случката става история, как от историята се прави политика и как от нея се съчинява песен в десетки варианти... Книгата е пред вас - "Русенската "кървава сватба".

Автор:
Георги Чобанов
Публикация:
21.02.2006 г. 23:39
Посетено:
473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1792-rusenskata-karvava-svatba