Издания / премиери

Крум Филипов представя "Воден знак" в Пловдив

Време за поезия

Крум Филипов представя "Воден знак" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Крум Филипов представя

"Воден знак"


23 октомври 2013, 18.00 часа
Културен център - музей ТРАКАРТ


"Воден знак" от Крум Филипов

Държите в ръка втората книга на Крум Филипов. Казвам втората и бързам да уточня, че тази му книга е всъщност първата, плюс десетина нови стихотворения. Крум Филипов пише малко, но пише умно, изящно и чувствено. Модерен е по някакъв странен „старомоден“ начин. Именно това усещане за автентичност ми подсказа и заглавието на книгата – „Воден знак“.

Във време като нашето да срещнеш такава поезия е все едно да се разходиш с Господ, както казва Стефан Продев. Продев вече го няма, но вместо предговор слагаме неговите думи, написани след прочита на първата книга на Крум Филипов „Затръшнато небе“.

Вярвам, че и вие, ако погледнете към небето през тези стихове, ще видите бледото сияние на Създателя, „усмихнат и изцапан с глина до ушите“.
Божана Апостолова


Смъртта ще дойде с твоите очи

Тя също е красива и внезапна.
Тя също -
влиза в стаята ми (седемстотин и двайста)
подхвърля черното си яке върху пода...
пуска музика...
... и същата памучна блузка -
върху гърдите й с големи черни букви пише

YES!

Дълбоко в тъмните й къдри
нощната ми лампа гасне!
Така тълкувам надписа на блузката,
че ме облива плът...

От свян
навеждам погледа си ниско...
Облягам го на глезена й...
в черния чорапогащник...

Внезапно
бримка блясва -
ивица човещинка.

из "Воден знак", Крум Филипов
ИК "Жанет 45", 2013



◊ ОЩЕ ДУМИ ЗА КНИГАТА

Знаците на Крум Филипов
Автор: Силвия Чолева, Артефир


„Воден знак” се нарича втората стихосбирка на Крум Филипов, може би „най-мълчаливия” ни поет, който издава през почти 20 години! В днешния объркан от кандидати за славата свят той си позволява лукса да пише само когато стихотворението „се чува”, когато „ехото е опит за запомняне”. Впрочем той е и от изчезващата порода на поетите, които знаят стиховете си наизуст и умеят да ги рецитират.


Думи за "Воден знак" от Марин Бодаков

През 1994 г. Стефан Продев пише в „Дума” по повод „Затръшнато небе”, първата книга на Крум Филипов: „Искам да му вдъхна вяра и кураж, да му пожелая успех. В нашето пияно време това не е малко. Ще бъда щастлив, ако улицата ни срещне отново. И ако отново между два клаксона получа втората му книжа. Тогава дано бог е зает, та да седнем двамата на чаша ракия.” Във втората книга на Крум има едва десетина нови стихотворения, а и незабравимият Продев е зает с Бога, та няма как да й се порадва. Но ние можем. Оказва се, че аз поне помня почти всички стихотворения, а фрази от тях са добили в съзнанието ми статут на афоризъм. Просто стихотворенията на Крум Филипов, вече театрален, филмов и телевизионен режисьор, не са увредени от безпощадния ход на годините - напротив, бохемската баладичност, виталната трагика, превръщането на емоционалното преживяване в таен словесен ритуал, едрите, но смирени жестове, всичко е оцеляло… „Така до края. И когато/ доземи се поклоня на планината -/ пръстта сама ще ми направи път…”
Публ. в. Култура - Брой 34 (2740), 18 октомври 2013


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
        
Крум Филипов е роден на 9 февруари 1969 г. в Смолян. Завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ (1995) и Режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ (2001), в класа на проф. Иван Добчев. Дипломният му спектакъл „Кървава сватба“ от Ф. Г. Лорка, поставен на сцената на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград, е номиниран за Аскеер.
   
По време на следването си в университета работи като журналист (в отделите за култура на в. „Континент“ и в. „Дума“) и като бояджия – шпаклова и боядисва фасадата на сградата на Народното събрание. След завършването на обучението си в НАТФИЗ започва да се занимава с режисура – 10 театрални спектакъла, награждавани на значими театрални форуми в България и чужбина, сред които „Кървава сватба“ от Ф.Г. Лорка, „Viktoria“  (по разказа „Болки на душата“ от Ингмар Бергман), „Мармаладов“ (по „Престъпление и наказание“ на Ф. М. Достоевски), „Автопортрети за разпознаване“ – в съавторство с Юлия Огнянова и Емилия Ованесян, „Змейова сватба“ (по текстове на Пею Яворов, Тадеуш Ружевич, Васко Попа и Чеслав Милош). Сценарист и режисьор е на много музикални видеоклипове, многократно излъчвани в национален ефир. Автор е на 9 документални филма, три от които са номинирани за награда „Пловдив“, а за филма „Изповед“ (за пианиста проф. Георги Петров) тази година получава  наградата „Златен ритон“.
   
От 2009 г. работи като сценарист и режисьор на седмичното предаване за изкуство и култура „Метафора“ по БНТ 2. През последната година снима (по покана от продуцентите на документалната поредица на БНТ 1 „Умно село“ Влади Люцканов и Антоанета Бачурова) портретните филми за Божана Апостолова, Кольо Карамфилов, Ясен Гюзелев и Палми Ранчев, които се радват на силен зрителски интерес.
   
Стихове пише от малък, но рядко и малко публикува. Въпреки това талантът му не остава незабелязан – през 1994 г. става лауреат на Десетия национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, а на следващата година печели първа награда в литературния конкурс „Яворов“ – гр. Поморие. През същата 1995 година издава и първата си стихосбирка „Затръшнато небе“, удостоена с голямата награда на БНР за „най-ярък дебют в литературата“. През 1996 г. получава една от трите годишни награди за литература на радио „Дойче веле“.
   
В момента е режисьор на свободна практика, поради което вероятно ще му остава повече време за писане.




Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
22.10.2013 г. 18:14
Посетено:
2372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17887-krum-filipov-predstavya-voden-znak-v-plovdiv