Издания / премиери

“Из миналото на Провадия и района” от Светослав Аджемлерски

Нова книга по краезнание

◊ ЗА КНИГАТА

“Из миналото на Провадия и района” се нарича новата книга на Светослав Аджемлерски. Авторът е завършил история във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и работи в Историческия музей в Провадия. Това е неговата втора самостоятелна книга, наред с многобройните му публикации в местния, областния и централния печат, свързани главно с историята на града и околните селища.

“Провадия е един от най-старите градове в днешна североизточна България”, четем в началото на тази интересна не само за провадийци книга. По-нататък, въз основа на  доказателства, свързани с монетна циркулация и  археологически находки, Аджемлерски приема за най-достоверно твърдението, че градът е възникнал още през ІV век, т.е. преди основаването на Първото българско царство.

Особено интересна е онази част от книгата, която изследва старите и новите имена не само на града, а и на много села от района(включително и общините Аврен, Дългопол, Вълчи дол, Ветрино, Суворово, Белослав, Долни чифлик, Девня, Каспичан, Шумен и др.

В главата “Те са родени в Провадия” можем да прочетем имената и кратките биографични данни на личности като композитора Светослав Обретенов, писателя Цончо Родев, народната певица Соня Кънчева, Ивелина Балчева, музикантите Милко и Нелко Коларови, кинорежисьора Светослав Овчаров, актрисата Нели Вълканова, носителя на “Диамантен пояс”, бореца с международна известност Иван Овчаров и др.


◊ ЗА ПРЕМИЕРАТА

Книгата бе представена пред провадийската общественост от историка Иван Симеонов на 17.02.2006 г. Интересът на присъстващите, желанието на много от тях да споделят своите впечатления са доказателство, че обществото ни е зажадняло за подобни срещи, които му помагат да се докосне до дълбоките корени на родното. И до такива книги, разбира се.

“Из миналото на Провадия и района” на Светослав Аджемлерски ще бъде представена и пред варненска публика на 25 февруари от 17 ч. в зала 37 на Община Варна. В центъра на срещата ще бъде идеята за краезнанието.
Автор:
Марта Радева
Публикация:
20.02.2006 г. 12:37
Етикети:
Посетено:
1565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1785-iz-minaloto-na-provadiya-i-rayona-ot-svetoslav-adzhemlerski