Издания / премиери

Премиера на "Инфлация на чувствата " и "Храна за върколаци"

Две книги с една история - любовна лирика от Добромир Славчев

Премиера на "Инфлация на чувствата " и "Храна за върколаци"


◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" има удоволствието да ви покани на 
премиера на две книги с една история - любовна лирика от Добромир Славчев - "Инфлация на чувствата" и "Храна за върколаци".

На 13 октомври, от 18.30 ч., в Студио 5 - НДК

Стиховете ще прочетат Вели Чаушев и Димитър Милов.

Вход свободен.



◊ ЗА КНИГИТЕ И АВТОРА

„В разстояние на само четири месеца, Добромир Славчев заяви себе си като автор в две поетични книги с любовна лирика – „Инфлация на чувствата” и „Храна за върколаци... Метафорични, драматични и въздействащи, стиховете на Добромир Славчев носят съзнание за традициите на българската поезия и се позовават на класическата рима... Микрокосмосът и макрокосмосът се сблъскват в поетически взрив... Съприкосновението с нещо толкова истинско и толкова изстрадано първо стъписва, а после грабва читателя... От тях лъха оригиналност, примесена с виталността на българския фолклор и философията на хайку. В лириката му има живопис, има драматургия, любов и обещание за вечност...“

С тези думи Виолета Тончева анонсира творчеството на Добромир Славчев по време на представянето на втората му книга.

Актьорът Вели Чаушев пък казва следното: 

"Това за мен е блага, добра поезия. Такава, каквато е призвана да бъде истинска добра поезия... Поезията има своите върхове, но ако ги няма отстъпите към тези върхове, самите те биха седели оголени. Добромир е от тези, които вървят към върха..."

Публикувани със знака на издателство „Сиела”, 2013, двете стихосбирки бяха представени с успех във Варна. В премиерата на „Инфлация на чувствата” през май редакторът Димитър Милов говори за несъмнения талант на Добромир Славчев, а актьорите Мая Новоселска и Вели Чаушев поднесоха избрани стихове. Интерес предизвика и срещата на публиката с „Храна за върколаци”, състояла се в началото на септември в рамките на тазгодишното издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, със специалното участие на актьорите Вели Чаушев и Джоко Росич. 

„И  двете книги са белязани с Любов –  любовта с голямо „Л“, както споменава отново Виолета Тончева, сякаш в подкрепа на думите на поета Димитър Милов споделени за стиховете на автора:

„Лириката на Добромир Славчев въздейства със своята изключителна чистота и нежност... Нейното слънце разтопява снега, натрупан понякога на преспи в душата, за да потече в живителен порой. Неговата поезия, носи мирис на живот. В нея има обич и болка, разочарование и любов... В творбите му има вик за близост и взаимност... Стиховете му заживяват с неговия сърдечен ритъм... И ни правят съпричастни. А това вече е знак за истинска поезия...“

Поетичните миниатюри на Добромир Славчев нямат заглавия, те разказват различни сюжети, изстрадват по различен начин любовта, за да завършат с поанта.

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
11.10.2013 г. 14:04
Посетено:
1696
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17806-premiera-na-inflatsiya-na-chuvstvata-i-hrana-za-varkolatsi