Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Лумнали огньове" от д-р Иван Бързаков

Представяне на поетичната книга в София, Варна и Пловдив

Премиера на стихосбирката "Лумнали огньове" от д-р Иван Бързаков
 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Лумнали огньове" (изд. "Сиела") - най-новата поетична книга на д-р Иван Бързаков

• Гр. София - 24.10.2013 г. от 18.00 ч., 
Книжарница "Хеликон", бул. "Цар Освободител" 4 (Хотел "България")

• Гр. Варна - 05.11.2013 г. от 18.00 ч., 
Кафе-книжарница "Сиела", Фестивален комплекс

• Гр. Пловдив - 12.11.2013 г. от 18.00 ч.,
Културен център "ТРАКАРТ" - подлез "Археологически"


„Горят
              един след друг
                                             пожарите в сърцето ми.
Ламя,
            една огромна,
                                         ни поглъща яростно в скръбта.
Безумни факли-хора пламват в градовете ни...“



◊ ЗА КНИГАТА

"Лумнали огньове" е третата и най-нова поетична книга на небезизвестния за българите в родината и света проф. д-р Иван Бързаков. Човекът, преплувал 11 километра между акулите в бурното Адриатическо море, за да стигне до свободата (1976 г.) – не можейки да понесе духовния гнет на тоталитарна България. Малцина са тези, които биха дръзнали толкова, защото по времето, когато Бързаков го направи, бягството се наказваше със смърт или гибелен затвор. Поетът истински бе копнял за свободата и успя да доплува до нейните брегове.

Автор на нашумелите стихосбирки "Яростно в скръбта" (2009) и "В съня над пропастта" (2011), Иван Бързаков сега пише в "Лумнали огньове" за трагедията на народа ни и националното загиване. Той е този, който гневно пише – и то с такава „разтърсваща поетична сила“ (А. Свиленов) за страданията на братята и сестрите си преди и днес, за самозапалилите се хора, за пламналата ни страна – горяща в мъка, протести, отчаяние.

„Всичко, което България е преживяла и преживява днес е преосмислено в стиховете на Иван Бързаков с жизнената философия на един дълбок мислител.“ (проф. Елка Константинова)

"Поезия с уникално философско звучене." (проф. Иван Славов)

Човек с огромна ерудиция, д-р Бързаков говори осем езика и пише поезия на пет, освен българския. Широката му култура е съчетана с изключителен талант и новаторска дарба. Чрез огромния си опит в световните медии успява веднага да овладее която и да било аудитория с увлекателното си слово.

Само за 4 години Иван Бързаков написа и издаде в три самостоятелни книги своите поетични откровения. Оказа се, че тъкмо неговата душа страстно гори от мъка за събратята му в родината и по света.

В третата книга лумват огньовете на трагедията и ужаса днес. А миналото е живо погребано и гори отдолу. Изгнанието е тотално.

В "Лумнали огньове", написана с "разтърсващ финес", нашият гневен и скръбен поет, получил високо международно признание, изказва  цялата ни трагедия – както на нашия народ, така и на народите по света. Светът е в колапс от стачки, войни, нищета и бедност. България е част от този свят и чрез оригиналното си поетично слово Иван Бързаков бие отново камбаната на съвестта.

"Лумнали огньове" е книга за всеки един от нас – не само за тези, които през последната година се самозапалиха, а и за всички ни, които горим в душите и сърцата си, за всички, които не намират мост да прекрачат пропастта.
Иван Бързаков, поет на „свещения гняв" гори днес още по-силно с поезията си – не за да изгори, а за да ни разтърси и напомни, че страданието на другите е и наше страдание.

"Това е моята кауза – да пиша за страдащите, за изгнанието, глобалното изгнание – външното, но и вътрешното (изгнанието в родината) – за тези, които и днес, в ХХІ век, се палят от крайно отчаяние и всички, които загиват", казва самият поет.

Автор:
Розалия Максимова
Публикация:
10.10.2013 г. 18:00
Посетено:
1767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17798-premiera-na-stihosbirkata-lumnali-ognyove-ot-d-r-ivan-barzakov