Издания / премиери

Представяне на книгата "Златю Бояджиев - виденията на великия майстор"

Книгата се издава по повод 110 години от рождението на художника

Представяне на книгата "Златю Бояджиев - виденията на великия майстор"


◊ СЪБИТИЕТО

Община Пловдив и ИК "Жанет 45"

представят книгата

„Златю Бояджиев - виденията на великия майстор”

С участието на автора Димитър Пампулов и Божана Апостолова
Специален гост - заместник-кметът Стефан Стоянов
Книгата представя Красимир Линков

2 октомври 2013 г., сряда, 18:30
Културен център „Радио Пловдив”, ул. "Дондуков" № 2


. Книгата се издава с финансовата подкрепа на Община Пловдив по повод 110 години от рождението на художника и в подкрепа кандидатурата на града за европейска столица на културата 2019.

  
◊ ЗА КНИГАТА

„За да напише човек такава книга трябва да обича изцяло и безкористно изкуството, да обича, разбира се и художника. Авторът притежава в пълна степен тези качества. Но заедно с любовта, ентусиазмът и възхищението, които пронизват цялата книга, всичко това не се е изляло в някакво славословие, венцехвалене или канонизиране на образа на художника. Точно обратното, авторът е успял през цялото време да съхрани нужната дистанция, която му дава възможност да съчетае близкото и далечно виждане за твореца. Не вае паметник, не прави икона, а представя един динамичен образ в цялата му сложност и противоречивост, от което великите личности не само че не губят, а печелят...
   
Когато четем книгата имаме усещането, че сме свидетели на всичко онова, което се случва. Това е едно изключително постижение като имаме предвид , че на голяма част от описваните епизоди авторът не е бил пряк свидетел. Впечатлява писателският талант на Димитър Пампулов, който представя свои гледни точки по един парадоксален начин с използване на остри метафорични изрази. Заниманията, изследванията, трудът – всичко това е зад кадър. Важното е, че срещаме един неочаквано интересен писател, един автентичен самороден талант, защото книгата се чете на един дъх...”

Из словото на изкуствоведа проф. Чавдар Попов при представяне книгата на Димитър Пампулов „Златю Бояджиев – виденията на великия майстор”, състояло се в София на 25 юли 2013 г.



Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
30.09.2013 г. 18:52
Етикети:
представяне на книгаДимитър ПампуловкнигаИК Жанет 45
Златю Бояджиев - виденията на великия майстор
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17726-predstavyane-na-knigata-zlatyu-boyadzhiev-videniyata-na-velikiya-maystor