Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Старците умират в края на света" от Сашо Серафимов във Варна

Съвременна българска поезия

Премиера на стихосбирката "Старците умират в края на света" от Сашо Серафимов във Варна


ПОКАНА

ИК "Жанет 45" ви кани на

премиера на стихосбирката "Старците умират в края на света" от Сашо Серафимов

Представя Ангел Дюлгеров
С участието на актрисата Светлана Жечева-Ефендулова

26 септември 2013, четвъртък, 18 часа
Арт салон на Радио Варна


◊ ЗА АВТОРА

Сашо Серафимов
е роден на 30.08.1953 г. в Добрич. Завършил е Славянския университет - София, специалност  "Социална педагогика". Издал е стихосбирките "Белег" (в съавторство, 1979), "Дума свободна" (1990), "Дарителят на сънища" (1994), "Врата на хоризонта" (1998), "Синият поглед на дървото" (2004), „Потъване на светлината” (2009). През 1995 г. издава книжка с приказки "Объркани приказки". Пиесата му „Шивачът на приказки” печели трета награда на Международния фестивал на куклените театри „Златен делфин”. Негови стихове са превеждани на руски, сръбски, хърватски, немски, английски, послски, словашки, турски и др. Член е на СБП.


ДУМИ ЗА КНИГАТА

"... Сашо Серафимов е парадоксален, изненадващ, сюрреалистичен. Въображението му е вихрово и заразително. Очевидно го пази и обгрижва от детството. В съчетание с присъщото му образно мислене, той създава свой свят, и е готов да го сподели с всеки, който има сетива за него. Изразните му сечива са вълшебни, затова и думите му омагьосват. Той е ваятел с лазерни мисли.

Стихотворенията на Сашо са живи. Те говорят, чувстват, дишат във водата, плуват във въздуха, сърфират по вятъра, разхождат се по издуханите улици на града, заиграват се в зелените канделабри на дърветата. Ние ги чуваме – сладкогласни птичета в тишината на душите ни. Или ги виждаме – игриви златни рибки в аквариума на очите.

Колкото и нежна да ни се струва, тази поезия не е тъй невинна и тиха, не е само ласка и любов. Тя може да милва, но може и да разтърсва, да предизвиква трусове, да събужда вулкани, да изкара хората на площадите, да провокира гнева им, да снема величия и да руши авторитети. За да покаже, че вечното е тленно. Че може да бъде създадено отново..."
Димитър Атанасов

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
22.09.2013 г. 16:25
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17653-premiera-na-stihosbirkata-startsite-umirat-v-kraya-na-sveta-ot-sasho-serafimov-vav-varna