Издания / премиери

Премиера на книгата "Презапис или Другият куфар в Берлин" от Борис Минков

ИК "Жанет 45" открива пловдивския си активен литературен сезон

Премиера на книгата  "Презапис или Другият куфар в Берлин" от Борис Минков


◊ СЪБИТИЕТО

С огромно удоволствие ИК "Жанет 45" открива пловдивския си активен литературен сезон с

премиера на книгата „
Презапис или Другият куфар в Берлин” от Борис Минков

Изд. "Жанет 45", Пловдив 2013
Редактор: Митко Новков
Оформление: Кирил Златков

Дата: 18 септември (сряда) 2013, от 18.30 ч.
Място: къща Хиндлиян, Старинен Пловдив
Представя: Младен Влашки

• Срещи с Борис Минков предстоят и в други градове, като след Пловдив, авторът ще гостува във Варна на 25 септември, където ще бъде представен от Людмил Станев.
Мястото е Радио Варна, Арт салон от 18.30 часа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата „Презапис или Другият куфар в Берлин” свързва различните области на интереси, проблеми и теми, с които Борис Минков се занимава: големият град, новелата, литературната история и критика. В същото време "Презапис" представлява напълно фикционален разказ с недействителни персонажи и ясно изразени сюжетни линии и може да се определи като роман. Изобщо тук е втъкана съществена част от индивидуалната чувствителност и светогледа на автора, без да става дума за автобиографична книга.

Действието се развива в Берлин през есента на 2007 г.. Постепенно в отделните части на книгата се наслагват множество други времена: Западен Берлин от 80-те години, Германия от времето на анархистичната организация РАФ, Берлин от 30-те години. Тези пластове съществуват едновременно в историята на една жилищна общност на петима млади хора, случайно събрали се в средата на 80-те години в Западен Берлин. Тази общност продължава да съществува и след своето разпадане – ако не в продължението на прекъснатите разговори, то върху лентата на една видеокасета.

Това е книга за Берлин, мислен като машина за ускорение, която произвежда подобия и засича случайности. Разказването за Берлин начертава множество възможни карти на големия град. В същото време това е книга за универсалния проблем на обитаването и общностното живеене.

"Презапис или Другият куфар в Берлин" съчетава фикционален разказ, пътеписни и есеистични фрагменти. Книгата изглежда неизчерпаема във възможностите си да открива и инсценира възможни подобия и сходства, да ситуира повторения в почти бароково изобилно разказване и в същото време да затяга възлите на повествованието.

Борис Минков e литературен историк и критик. Преподавател по западноевропейска литература в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. От 2009 г. до 2013 г. е лектор по български език и литература в Хумболт университет в Берлин. От 1998 г. до 2013 г. работи в Института за литература - БАН. Член на редакционната колегия на списание „Страница”. Автор на книгите “Ловци на балади” (сборник разкази, 1999), “Животът в очакване на портокаловата топка” (роман, 2001), “И нова, и българска” (сборник критика за българската белетристика от 90-те години, 2003), “Новелата. Между статута и статуса на сокола” (литературна история, 2005);, "Град - междинни полета" (академично изследване, 2011), "Презапис или Другият куфар в Берлин" (роман, 2013).



Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
14.09.2013 г. 20:04
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17607-premiera-na-knigata-prezapis-ili-drugiyat-kufar-v-berlin-ot-boris-minkov