Издания / премиери

"И всичко стана луна" – нова книга с разкази от Георги Господинов

Премиера на Празници на изкуствата "Аполония", Созопол

"И всичко стана луна" – нова книга с разкази от Георги Господинов


◊ СЪБИТИЕТО

Излязоха от печат две книги от Георги Господинов

И всичко стана луна – нова книга с разкази
и
И други истории – ново издание с предговор от автора и ново оформление

Представянето ще бъде на 1 септември от 20.00 на Празници на изкуствата "Аполония", Созопол.


Колко пътува светлината от едно спряло слънце и какво можем да свършим за тези минути? Коя е най-могъщата дума? Какво означава да закъснееш за среща, уговорена преди 40 години? Какво ще правим със смъртта утре, в близко бъдеще?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

„И всичко стана луна” – нова книга с разкази

Деветнайсет разказа, писани в последните години. Част от тях излизат първо в антологии на европейския разказ и сборници на различни езици. Сега са събрани за първи път в книга, дванайсет години след „И други истории”.

Истории за любов и край, с предчувствие за чудо, както би казал Гаустин. Вгледани в лицата от последните дни, вслушани в гласовете им.

"Остро перо и нежен поглед – това са козовете на този млад 35-годишен български автор. С Георги Господинов се гмурвате в един въображаем свят, където всяка буква препраща към жена, всяка дума се люлее между тъгата и хумора. Чувствеността винаги е наблизо, а традициите се сблъскват със сегашното."
- Le Nouvel Observateur, Paris


„И други истории” – ново издание с предговор от автора и ново оформление

Книгата „И други истории” излиза за пръв път през 2001 година. Преведена е на различни европейски езици, сред които френски, английски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски и пр. През 2007 е в номинациите за най-престижната световна награда в жанра „Франк О Конър”. През 2012 полското издание номинирано за Наградата на Централна Европа „Ангелус”. Разкази като "Осмата нощ", "Божури и незабравки", "Една втора история", "Гаустин или човекът с многото имена", "Сляпата Вайша", "Белите гащи на историята", "Муха в писоара" и други отдавна са част от антологии на българския и европейския разказ. Художник на двете книги е Яна Левиева.

Никой не може да влезе два пъти в една и съща книга...
Гаустин „И други истории”"Георги Господинов е един от двама-тримата ни конвертируеми европейски автори. Разказите в сборника представляват сложна амалгама от ерудиция, прецизност и висш езиков пилотаж… След тази книга за разказвачите с амбиция в България остават два пътя – или да се пропият докрай, или така да си плюят на ръцете, че да замирише на изгоряло."
- Деян Енев, в. “Сега”

"Господинов открива магически загадъчното в най-незабележимото, сивото, скучното, което изобразява с опрощаваща или с жестока ирония…"
- Проф. Елка Константинова, в. “Литературен форум”

"Истории, които приличат на деца от смесени бракове – с необичайно и запомнящо се лице."
- Мирела Иванова, в. “Капитал”

"Като прочетеш тези двайсет разказа от България, толкова живи и остроумни ти се иска да препуснеш с влак до тази страна, за която впрочем знаеш твърде малко. Истинска наслада!"
- Metro, Paris

"Като Рабле, Господинов обича да смесва в своите разкази възвишеното с прозаичното, баналното с изключителното, шегата с ерудицията, Историята с всекидневието."
- Page, Paris


Автор: ИК "Жанет 45"
12.08.2013 г. 14:45
Посетено: 2507
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17466-i-vsichko-stana-luna-nova-kniga-s-razkazi-ot-georgi-gospodinov