Издания / премиери

Представяне на книгата "Да опаковаш вятъра. По стъпките на Кристо и Жан-Клод"

Нова книга от Ванцети Василев

Представяне на книгата "Да опаковаш вятъра. По стъпките на Кристо и Жан-Клод"


◊ ПОКАНА

Ванцети Василев и издателство "Изток-Запад"
имат удоволствието да ви поканят на

представянето на книгата „
Да опаковаш вятъра. По стъпките на Кристо и Жан-Клод”.

4 юли 2013, 18.30 часа
Национален музей на българското изобразително изкуство, пл. "Княз Александър I" No 1

Датата 4 юли (четвъртък) съвсем не е избрана случайно.

Увлекателно и абсолютно достоверно авторът Ванцети Василев не само ни поднася детайли от създаването на т. нар. от тях „проекти в процес”, но търси взаимовръзките. Разбираме за усилията и рисковете (особено при мегапроектите, а и не само). Как се ражда идеята, как се движи процесът. За умението да се манипулира пейзажа. („Ако не произхождах от бивша източноевропейска страна, Райхстагът не би имал никакво значение за мене”. И още: „Истинският творец твори само за себе си”. Допълнително възнаграждение е, ако произведението му се харесва.)

Тук ще намерим отговори: откога е тимът Кристо – Жан-Клод, колко време е най-краткият живот на творбите, кой всъщност финансира проектите им.

„Творчеството на Кристо и Жан-Клод е отвъд границите, отказва категоризиране, включва противоречия”… Проектите са чиста демонстрация на съзидателност. Абсолютно безразсъдни. Не са ничие притежание – дори на техните създатели. Те са свободни, затова са и толкова краткотрайни.


Ванцети Василев през 1988 г. емигрира в Италия. От края на 1989 г. живее в Ню Йорк. Автор е на книгите: „Семената на страха”, „Влаковете на Рим” (преведена на немски език и представена на панаира на книгата във Франкфурт през 2009 г.), „Разкази от нюйоркската библиотека”. Член на редакционната колегия на нюйоркското издателство „Cross Cultural Communication“ от 1991 г.

Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
04.07.2013 г. 14:05
Етикети:
премиера на книгаиздателство Изток-Запад
Да опаковаш вятъра. По стъпките на Кристо и Жан-Клод
Ванцети Василев
Посетено:
3000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17342-predstavyane-na-knigata-da-opakovash-vyatara-po-stapkite-na-kristo-i-zhan-klod