Издания / премиери

Премиера на романа "Творците на памет" от Джефри Мур

"Изкусна… хипнотична книга… " — The Gazette

Премиера на романа "Творците на памет" от Джефри Мур


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" представя

"
Творците на памет" от Джефри Мур
Превод от английски Невена Дишлиева-Кръстева
Оформление Райчо Станев

 
25 юни 2013 (вторник), 19:00
Barista Coffee and More (бивша „Онда“)
ул. "Бачо Киро" 26-30, София

Представят:

. Митко Новков (литературен критик)
. Невена Дишлиева-Кръстева (преводач)
. Надя Розова (редактор)
. Райчо Станев (оформител)
. Манол Пейков (издател)

Вход свободен.


„Повечето хора искат да се научат да помнят повече. За Ноел Бурун основната задача, най-обременяващата, беше да се научи да забравя. Не само болезнените моменти в живота, които всички ние предпочитаме да изтрием от паметта си, а всякакви неща. Защото винаги когато Ноел чуеше глас или прочетеше дума, в главата му се образуваха многоцветни форми, служещи за указатели или карти, благодарение на които той запаметяваше с най-големи подробности всяко чувство, настроение, тембър или самите думи от събития, случили се до три десетилетия по-рано.

Ноел можеше да запомни почти всичко, което му подхвърляха лекари и журналисти. Бяха му нужни не повече от две-три секунди размисъл, за да запамети списък от петдесет произволни думи на почти всеки език; можеше да изреди стойността на числото пи до стотния десетичен знак; можеше да запамети тесте разбъркани карти за по-малко от шейсет секунди, осемнайсет тестета – за час, стоцифрено число – след като го чуе веднъж бързо, петстотинцифрено число – за час.

Можеше да прави всичко това, но не искаше. Можеше да рецитира стихотворения, ако го помолят, но никой не го молеше. Всичко останало или го отегчаваше, или го измъчваше и му причиняваше убийствено главоболие. Защо само поезия, питаха доктор Ворта и помощниците му, като предполагаха, че звуковете и ритъмът по някакъв начин усилват паметта. „Защото поезията е зенитът на творческия потенциал“, отвръщаше Ноел. „Нищо не прониква толкова дълбоко в кръвта и душата. Никога не го забравяйте…“


◊ ЗА АВТОРА И ПРЕВОДАЧА

Джефри Мур е роден в Монрел и получава образованието си в Университета в Торонто, Сорбоната и Университета в Отава. В момента е преводач на свободна практика и преподавател по превод в Университета в Монреал. Работи за музеи, театри, танцови трупи и филмови фестивали по цял свят.

Първият му роман, "Prisoner in a Red-Rose Chain", е писан в продължение на няколко години в Канада, Шотландия, Англия, Унгария и Бали. Удостоен с Commonwealth Writers Prize, 2000.

"The Memory Artists" (2004) е публикуван в 15 страни по света и получава висока оценка както от критиката, така и от читателите. Романът е удостоен с наградата на Асоциацията на канадските писатели (2005) и е сред финалистите, номинирани за наградите Sunburst (2005), Rogers’ Writers Trust (2004), Hugh MacLennan (2004), WordsWorthy (2004) и пр.

Мур е автор и на романа "The Extinction Club" (2010). Живее в Монреал и Вал Морин, Квебек.

Невена Дишлиева-Кръстева (1971) е родена в Ботевград. Завършва Българска филология в Софийския университет. Преводач на художествена литература от английски език (Джефри Юдженидис, Мохсин Хамид, Джеф Дайър, Джон Ъпдайк, Зейди Смит, Рана Дасгупта, Дж. Р. Р. Толкин, Джон Ленън).
Живее в София, но само понякога.



◊ ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА

„Роман, който отмества границите на очакванията и дръзва да бъде различен. Творците на памет е едно чудо.“
— Edmonton Journal

„Пример за творчески размах... дълбоко вълнуваща книга. Джефри Мур показва високо майсторство в пресъздаването на човешките характери. Упадъчната престореност на Норвал, липсата на зрялост у Джей Джей и женската колебливост на Самира – всичко е обрисувано с финес.“
— The London Times Literary Supplement

„Лъкатушеща, трагикомична и изключително забавна книга… Творците на памет е сред малкото романи, които съчетават хумор, патос, сатира, любов, приятелство, надежда и цинизъм в едно книжно тяло… Подобно на "Животът на Пи", "Творците на памет" е една от онези истории, които са твърде фантасмагорични, за да бъдат истински, но в същото време са разказани по толкова убедителен начин, че почти им вярваме. Проникновената проза на Джефри Мур оставя читателя без дъх и го кара да се чуди и мае какво точно му се е случило.“
— The Link
 
„Изкусна… хипнотична книга… четеш и сякаш се потапяш в топла вана, пълна с думи и идеи.“
— The Gazette


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
25.06.2013 г. 15:10
Посетено:
1280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17303-premiera-na-romana-tvortsite-na-pamet-ot-dzhefri-mur