Издания / премиери

Представяне на книга на проф. Иван Стоянов в Сливен

Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски

Ценителите на изследвания за историческото ни минало присъстваха на представяне на новата книга на преподавателя по история на Българското възраждане във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, проф. дин Иван Стоянов. 
            
В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен присъстваха творци, музейни и библиотечни работници, учащи се и много граждани, които се запознаха с търсенията на един от водещите изследователи в университета на старопрестолния град, с тезите и  акцентите в книгата му „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”, 2012. Тя е посветена на 175-годишнината от рождението на Апостола на свободата.
               
Творческата среща бе водена от директора на културния институт в Сливен Росица Петрова–Василева, а актьорът Ивайло Абаджимаринов прочете изпратената от доц. Пламен Митев рецензия за книгата. В процеса на развитие на научните си интереси през годините авторът Иван Стоянов съсредоточава поглед главно към теми, свързани с живота и изграждане на Княжество България и върху възлови моменти от политическата история на Българското възраждане.
             
Настоящата книга разширява  оценките на историческата наука за една от най-почитаните и обичани личности на Отечеството ни. Преклонението и респектът на българина към Васил Левски раждат  позитивно отношение към изследователски трудове и монографии, обогатяващи с нови ракурси знанието за народополезното му дело, всеотдайната на революцията му дейност - в изграждане мрежата от комитети; за идейните платформи и създадената от него организация, ратуваща за постигане на общочовешки и национални идеали и ценности.
             
За изследователите и поколенията са необходими книги като тази на проф. Иван Стоянов, осветяващи „спорни въпроси”, свързани с „работата” на Апостола в Българско и с порива за съзидание на комитетите, възбунили една вековна империя. Присъстващите бяха респектирани от подходите, методите на изследователя и аргументацията на основни тези в монографията му. При изграждане на твърденията си проф. Стоянов „стъпва” върху постиженията на българската историопис, подхождайки към тях с порива за критическо преосмисляне и опора главно върху проучванията на фактите и автентичните документи. Аналитичният поглед към личности и събития спомагат да постигне широта в целите на изследването и да изрази своите схващания и възгледи, коригиращи вече утвърдени и битували дълго в съзнанието на българите и в историческата наука тези. Идеите на Левски авторът разглежда в контекста на приемствеността с тези на личности като Иван Касабов, Любен Каравелов и др.
 
„...Той (Ив. Стоянов – б.м. Ив.Д.) проследява как се раждат митовете за Левски, оборва някои от наложилите се във времето клишета в оценките, убедително се противопоставя на фалшификациите и на преекспонирането на неверни или недоказуеми твърдения”, е заключението на рецензента. Представянето на книгата „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” - с дискусионните теми и проблеми, бе интересно, в познавателен смисъл, преживяване за сливенци. То разширява знанието на съвременните хора за една от сакралните личности в българската история, чието дело и присъствие е свързано и с „воеводския град”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.06.2013 г. 00:57
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17259-predstavyane-na-kniga-na-prof-ivan-stoyanov-v-sliven