Издания / премиери

Ваше Въображение

Електронна книга на Албена Димова в ЕИ "LiterNet"

◊ ЗА КНИГАТА

Така ожалваната не от днес литература за деца намира в лицето на Албена Димова свой верен автор. За нея няма по-голямо предизвикателство от срещата с най-малките. Професионален музикант и преподавател, с достойно място сред своите колеги, тя не крие пристрастията си към словото и по-специално към различните драматургични форми, като предпочита радиодраматизации. Пиесата-приказка, както точно я е определила и която бе представена като електронна книга съвсем наскоро, се нарича "Ваше Въображение". През миналата година пиесата получава втора награда (при неприсъдена първа) и наградата на Българското национално радио на конкурса за куклена драматургия "Михаил Лъкатник" - Ямбол 2005.

Какво става, когато Въображението е болно? Когато отслабне? Когато не е на почит? Нещо, което много често му се случва в днешния буквализиран свят, в който прагматиката отдавна се е преселила в сърцата на възрастните и постоянно снижава долната граница на поява при най-малките. Когато компютърните игри, комиксите, тв предаванията поднасят всичко наготово, смляно, зазидано в точните си кутийки. И какво ще стане, ако ги няма Измишльотините - тези драги герои в пиесата-приказка "Ваше Въображение"?

Пиесата може да се чете с удоволствие, но може и да бъде поставяна както като куклен театър, така и като радио и сценична реализация. А защо не да се появи и в непрофесионалните училищни форми?


◊ ЗА АВТОРКАТА

Албена Димова е завършила Инструментален факултет и Майсторски клас в ДМА - София със специалност "пиано". По-късно специализира в Ecole Normale - Париж. Дългогодишната й концертна практика я утвърждава като изявен инструменталист и активен интерпретатор на класическа и съвременна музика. Творческата й дейност е свързана с изтъкнати български музиканти като Добрин Петков, Лазар Николов, Димитър Манолов, Георги Димитров, Иван Спасов, Иван Димов и с много наши и чуждестранни инструменталисти. В момента е доцент по пиано в АМТИИ - Пловдив и води курса по "музикална публицистика" в една от магистърските програми. През 1997 г. е удостоена с Академичната награда "Меденият чан" за най-високи художествено-творчески постижения. Автор е на моноспектакъла "Възкресение", на радиопиесите "Утре в девет", "Да погалиш костенурка" (излъчени от БНР), "Пепелта на мислите", на многобройни специализирани и публицистични текстове. През 1992 г. радиопиесата й "Да погалиш костенурка" е наградена на конкурса на Westdeutshen Rundfunk за драматургия от Източна Европа и реализирана в Радио Кьолн.
Автор: Георги Чобанов
06.02.2006 г. 17:26
Посетено: 687
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1720-vashe-vaobrazhenie