Издания / премиери

Представяне на стихосбирката на Димитър Манолов "Човек от хартия" в София

Награда за поезия "Южна пролет" 2013 и наградата за книга на Националния студентски литературен конкурс Шумен 2013

Представяне на стихосбирката на Димитър Манолов "Човек от хартия" в София


◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим на премиера на книгата със стихове на Димитър Манолов "
Човек от хартия" (изд. "Пергамент" и фондация "Лексема", С., 2013).

"Човек от хартия" получи най-високото отличие на конкурса "Южна пролет 2013" - Хасково в раздел "Поезия", както и наградата за книга на община Шумен на Националния студентски литературен конкурс Шумен 2013.

Книгата ще бъде представена от Йордан Ефтимов и Мария Калинова.

Ако все още не сте я купили или нямате автограф от автора Димитър Манолов, заповядайте на 4 юни, вторник, 19.00 ч., в кафе-книжарницата на "Ориндж Център", ет.4, ул. "Граф Игнатиев" 18!

Очакваме ви!


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

Йордан Ефтимов:
Стихотворение, което те поставя пред една кратка прожекция, и точно когато очакваш, че ще бъдеш изпитан (говорим за морален изпит), ти казва "Майтап бе, Уили! и те пуска на свобода. Диапорама, която успява да ти внуши, че си неразделна част от концлагера, че трябва да се съсредоточиш само върху мисълта, как да не ти откраднат дажбата или обувките, а после с фокус те принуждава да осъзнаеш, че нямаш този шанс, обстоятелствата да те направят герой.

Мария Калинова:
Човекът в тази поезия е направен от хартия формат А4, от вестникарски изрезки и цитати. Той е крехка двуизмерна сянка, иронично съотнасяща се към оригинали и образци, но състрадателна към второстепенните герои, двойници и въображаеми момичета. Безспорно Манолов има чувствителност към невидимото и незабележимото в ежедневието, а това, следвайки аналогиите в книгата, е и чувствителност към маргиналното в едно лишено от революции настояще.


Автор:
Ваня Константинова
Публикация:
01.06.2013 г. 16:30
Етикети:
Димитър Манолов
ИК Пергамент
Фондация Лексема
Човек от хартия
Посетено:
1301
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17139-predstavyane-na-stihosbirkata-na-dimitar-manolov-chovek-ot-hartiya-v-sofiya