Издания / премиери

Дамски литературен салон "Евгения Марс" представя 15 поетеси и писателки

Представяне на брой 8 на литературния алманах "Капчуци на надеждата"

Дамски литературен салон "Евгения Марс" представя 15 поетеси и писателки


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 май 2013 г., от 18 часа в експозиционна зала „Високото пространство” на ул. „Ангел Кънчев” 37 в столицата (музей „Н. Й. Вапцаров”) продължителките на Клуба на българските писателки от Дамския литературен салон „Евгения Марс” представят литературен алманах, в който са включени творби на 15 съвременни писателки и поетеси.

В продължение на 17 години, от 1996 г. до днес, те се събират в дома на Евгения Марс - музата на патриарха на българската литература Иван Вазов, където снахата и внучките на писателката отварят гостоприемно врати за литературните срещи. В този дом, чиято автентична обстановка е запазена, е гостувал интелектуалният елит на България през първата половина на XX век – освен Иван Вазов, всеки четвъртък тук са идвали още Цанко Церковски, Стоян Михайловски, Сава Огнянов, Адриана Будевска и др.
   
„Искаме да продължим една духовна традиция, която е нужна и в днешното време”, казва писателката Божидара Цекова – председател на дамския литературен салон и първи заместник-председател на Съюза на свободните писатели. Салонът има и свое издание – литературният алманах „Капчуци на надеждата”, чийто първи брой излиза през 1999 г. Последният – осми по ред, излезе преди броени дни в навечерието на 24 май.


◊ В НОВИЯ БРОЙ НА АЛМАНАХА

В настоящия осми пореден брой са представени разкази на писателката, дала името на Салона – Евгения Марс; на Божидара Цекова – автор на пет сборника с разкази и новели, на четири романа и на десетки радиопиеси, носител на редица литературни  награди, сред които наградата „Блага Димитрова” и Сребърен ритон” на Министерството на културата; на Ангелина Дичева – автор на разкази и новели, част от тях преведени и публикувани в английски литературни списания; на Мара Чапанова – дългогодишна актриса в Младежкия театър и автор на две стихосбирки и две белетристични книги; на Мариана Кирова – носителка на две първи награди за литература – за поезия - на Съюза на свободните писатели и за проза – на Международната асоциация на писателите криминалисти - AIEP , автор на две стихосбирки и на един сборник с разкази, редица от които публикувани на френски език; на Катя Зографова – литературен критик, директор на Националния литературен музей, автор на 10 книги и носител на национални и международни награди; на Надина Радева-Жиро – доктор по класическа филология и преподавател в Женева, член на френската асоциация по Омирови изследвания и автор на редица научни публикации.

В алманаха са представени и поетесите Кръстина Филипова – носител на осем награди от национални конкурси и на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура; Жива Кюлджиева – автор на 1500 текста за песни и на приза „Златна лира”; Крася Титянова – носител на десет международни награди за поезия от Центъра за европейска култура „Алдо Моро” – Лече, Италия, на пет награди за поезия и франкофония на Международния поетичен конкурс – Париж и на редица национални награди, сред които на СБЖ „Златно перо”, „Народен будител” на Съюза на свободните писатели и др.; Красимира Казанджиева – актриса и поетеса, член на Световното хайку общество; Василка Чиликова – актриса, изиграла емблематични роли в Сатиричния театър и поетеса – майсторка на кратките стихотворни форми; Ирина Александрова – автор на 11 книги, 9 от които стихосбирки, носител на редица награди за поезия, сред които „Народен будител” на ССП и на Министерството на културата за принос в българската култура; Радост-Лилия Рачева – кинорежисьор и журналист, носител на национални и международни награди за хайку, сред които две европейски награди за поезия от Лече, Италия; Александра Ивойлова – пианистка, специализирала в Париж пиано и камерно пеене, автор на поезия, есета, музикална критика, носител на международни награди за хайку, автор на шест книги със стихове и сентенции; Анна Мария Петрова-Гюзелева – автор на две стихосбирки, втората на италиански, носител на четири международни награди за поезия и президент на Асоциация „Артемидия” – Италия, чрез която популяризира български творци.




Автор:
Мариана Кирова
Публикация:
28.05.2013 г. 15:45
Етикети:
литературен алманахпрозапоезиялитературапредставянеЕвгения Марс
Капчуци на надеждата
Дамски литературен салон
Посетено:
3275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17108-damski-literaturen-salon-evgeniya-mars-predstavya-15-poetesi-i-pisatelki