Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Старците умират в края на света" от Сашо Серафимов

Съвременна българска поезия

Премиера на стихосбирката "Старците умират в края на света" от Сашо Серафимов


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 май от 18,00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова" в Добрич ще се състои премиерата на стихосбирката "
Старците умират в края на света" от Сашо Серафимов

С участието на Красимир Костадинов (саксофон) и Георги Илиев (китара)

Организатори: Община гр. Добрич, ИК "Жанет 45" и Сдружението на писателите в Добрич


◊ ЗА АВТОРА

Сашо Серафимов
е роден на 30.08.1953 г. в Добрич. Завършил е Славянския университет - София, специалност  "Социална педагогика". Издал е стихосбирките "Белег" (в съавторство, 1979), "Дума свободна" (1990), "Дарителят на сънища" (1994), "Врата на хоризонта" (1998), "Синият поглед на дървото" (2004), „Потъване на светлината” (2009). През 1995 г. издава книжка с приказки "Объркани приказки". Пиесата му „Шивачът на приказки” печели трета награда на Международния фестивал на куклените театри „Златен делфин”. Негови стихове са превеждани на руски, сръбски, хърватски, немски, английски, послски, словашки, турски и др. Член е на СБП.


***

„... Щедрото натрупване на интонационни и стилистични пластове, широкият тематичен диалог, точното чувство за „отстояние” (В. Шкловски), лекотата на изговора – предостатъчно признаци доказват принадлежността на Сашо Серафимов към Пазителите на поетическия български език...
Иван Есенски

„... Стиховете на поета се сбогуват не само с колективните образи на обществото, но и с митовете на битието. Изтъкано от невероятния баланс на минало и настояще, тъмнина и светлина, борба и житейско безветрие, сътвореното от поета чете с неподозирана до сега жажда битието, оживява улиците с причудливи поетически образи, разказва истории, неразказвани досега...”
Ангел Дюлгеров

„... Тази вече очертана поетика има своето смислово ядро в единството на отстояваните ценности („любовта – убежище на светлината” или „думата свободна” например) с целия метафоричен строй на Сашо-Серафимовата поезия...” 
Светлозар Игов


Автор:
Организаторите
Публикация:
25.05.2013 г. 14:26
Посетено:
1276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17083-premiera-na-stihosbirkata-startsite-umirat-v-kraya-na-sveta-ot-sasho-serafimov