Издания / премиери

Софийска премиера на Теодор Христов и неговата двуезична философска студия "Киркегор танцува свободата"

200 години от рождението на датския философ Сьорен Киркегор

Софийска премиера на Теодор Христов и неговата двуезична философска студия "Киркегор танцува свободата"


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 май 2013 г. (сряда) от 18 часа в Съюза на българските журналисти на ул. "Граф Игнатиев" №4, етаж трети, доцент д-р Ерика Лазарова, писателят преводач Маргарит Жеков и актьорът Йосиф Шамли ще представят Теодор Христов и неговата двуезична философска студия "Киркегор танцува свободата", издадена по повод 200 г. от рождението на датския философ Сьорен Киркегор.


◊ ЗА КНИГАТА

За студията доцент д-р Ерика Лазарова пише: Когато внимателният читател посегне към текста на Теодор Христов, го поразява усещането за страстен и проникновен диалог на автора с бащата на екзистенциализма Сьорен Киркегор. Явно става въпрос за феномена, който Гьоте нарича „роднинство по избор” – сроден поглед към света, мирогледен пиетет към въпросите на битието, една и съща трагична екзистенциална напрегнатост в търсене на истината за смисъла на живота и за същността на Бога, за човешката природа и сложната диалектика естетика-етика-религия.

За първи път студентът Теодор пише за датския философ през 1992 г. и статията му, отпечатана във в. "Арт" носи показателното заглавие "Киркегор танцува свободата".

Тук той безспорно е повлиян от неговия иконоборски устрем да руши утвърдени авторитети и лично да беседва с Бога, да преминава през личностните метаморфози на литературните си герои и чрез техните емблематични образи, превърнати в аспекти или даже псевдоними на Аза му, да постига свободата си като изстрадване на истината и проверка на готовите за бунт (най-често като интелектуален акт!) да направят своя избор, постигайки изконната си същност.

И е повече от ясно, че човекът, търсещ диалога с Бог, е духовно свободна личност, излизаща извън каноните на официално регламентираните истини. По тази причина и в диалога му със Сьорен Киркегор няма ученическо смирение от типа "Учителят каза", а умело търсене аргументите на собствения дух у една напреднала Душа и голям философ. Мислителят Т. Христов притежава свободата и таланта да устоява своята гледна точка в този задочен диспут с безсмъртния екзистенциалист. И това е най-ценното като постижение на млад, но зрял в съжденията си философски ум.


◊ ЗА АВТОРА

Теодор Христов е роден на 22 май 1969 година в София. Завършил е философия в СУ “Св. Климент Охридски”, магистър е на философските науки. Автор на книгата с философска есеистика “Усмивката на Бога”, на стихосбирките “Нощта на моя ден”, „Пародии”. Теодор Христов е починал на 11 декември 2007 година в София.

Той си отива само на 33. В разцвета на силите си. Оставя ни обаче чувството си за хумор, гледната си точка към света и безкрайният си талант. Той е един от многото поети у нас, станали популярни едва след смъртта си. Това дължи изцяло на майка си, която започва да издава събраните от него стихове посмъртно и така да запази спомена за Теодор жив за себе си и поколенията.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
20.05.2013 г. 16:28
Етикети:
премиера в СофиякнигаТеодор Христов
Киркегор танцува свободата
двуезична философска студия
Сьорен Киркегор
Посетено:
1695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17060-sofiyska-premiera-na-teodor-hristov-i-negovata-dvuezichna-filosofska-studiya-kirkegor-tantsuva-svobodata