Издания / премиери

Вечер за акад. Любомир Милетич в БАН

Представяне на две книги от поредицата "Бежанци" на издателство "Захарий Стоянов"

Вечер за акад. Любомир Милетич в БАН


◊ СЪБИТИЕТО

Вечер за акад.
Любомир Милетич

На 20 май (понеделник) от 17.З0 ч.
в големия салон на БАН

                      
Книгата
Разорението на тракийските българи през 1913 г.” от Любомир Милетич – яркия летописец на трагедията на нашите сънародници, прогонените „с огън и меч” от Източна и Западна Тракия преди сто години, се превърна едва ли не в библия за тракийските бежанци и техните потомци. Ново фототипно издание на тази знаменита книга направи издателство „Захарий Стоянов” със съдействието на Съюза на тракийските дружества в България. То излиза в новата му поредица „Бежанци” и ще бъде представено на 20 май (понеделник) от 17.З0 ч. в големия салон на БАН. Да си припомним, че защитникът на тракийските бежанци бе активен деец на борбите за освобождението на Македония и Тракия, един от организаторите на Македонския научен институт и създател на сп. „Македонски преглед”. Той бе и голям учен, изтъкнат български езиковед, положил основите на славянското езикознание в България, изследовател на най-старите български диалекти, един от основателите на Висшето училище в София и председател на БАН от 1926 г. до смъртта си на 1 юли 1937 г.
           
На вечерта, организирана от БАН, Столична община, СТДБ и издателство „Захарий Стоянов” ще бъде представена още една книга със запазената марка на издателството и в същата поредица „Бежанци” – „Етническото прочистване на българите от Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923) от Стоян Райчевски. Тя е своеобразно продължение и допълнение към книгата на Милетич. Включва голям брой нови документи: дипломатически рапорти и документални свидетелства на стотици бежанци от повече от 200 български села в Източна и Западна Тракия и Мала Азия, които са били принудени насила – с убийства, издевателства, палежи и грабежи да напуснат родните си места и да търсят спасение в пределите на  българската държава.
         
Двете книги от поредицата „Бежанци” излизат в навечерието на стогодишнината от погрома над тракийските българи през лятото на драматичната 1913 г. и представянето им в БАН ще бъде израз на почитта към паметта на хилядите невинни жертви и заклеймяване на това страшно злодеяние като престъпление  срещу човечеството. За тях ще говорят акад. Георги Марков, акад. Михаил Виденов и Елена Алекова.
  
Автор: Издателство "Захарий Стоянов"
18.05.2013 г. 15:13
Посетено: 1183
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17046-vecher-za-akad-lyubomir-miletich-v-ban