Издания / премиери

Представяне на книгата "Възмущение" от Филип Рот

Вечер, посветена на живия класик на съвременната американска литература

Представяне на книгата "Възмущение" от Филип Рот


◊ ПОКАНА

Скъпи приятели, каним ви да споделите с нас вечер, посветена на творчеството на един от най-големите писатели на нашето време - живия класик на съвременната американска литература
Филип Рот, със специалното участие на писателката Елизабет Костова!

В уютната обстановка на „Петното“ ще представим най-новата книга, излязла на български език - „Възмущение“. За работата си над текста ще каже няколко думи Невена Дишлиева-Кръстева, а за важността и цялостния принос на автора към съвременната литература ще говори писателката Елизабет Костова. Актьорът Йосиф Шамли ще прочете кратък откъс от „Възмущение“, за да уловим духа на книгата.

Заповядайте да почетем един от най-големите творци на нашето време!

Очакваме ви на 20 май в клуб „Петното на Роршах“, София, ул. "Христо Белчев" 8, от 19 ч.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

„Възмущение“ (превод: Невена Дишлиева-Кръстева) е великолепен и смущаващ разказ за неопитността, глупостта, интелектуалната съпротива, посвещаването в интимността, смелостта и грешката. Авторът остава верен на себе си - оригиналното  му, черно чувство за хумор не щади съкровени теми, а иронията е съчетана с безпощаден социален коментар относно културната и политическата участ на Америка и света.

Филип Рот е най-награждаваният американски автор. През 1997 г. той е удостоен с наградата „Пулицър“ за „Американски пасторал“. През 1998 г. получава Националния медал за изкуство на Белия дом, а през 2002 г. му е присъдено най-високото отличие на Американската академия за изкуство и литература – Златният медал за художествена литература. Два пъти е носител и на Националната награда за книги и Националната награда на кръга на литературните критици. Три пъти е удостоен с наградата „ПЕН/Фокнър“. През 2005 г. „Заговорът срещу Америка“ е награден с отличието на Дружеството на американските историци като „изключителен исторически роман на американска тематика за периода 2003–2004 г.“ Филип Рот получава и двете най-престижни награди на ПЕН: през 2006 г. наградата „ПЕН/Набоков“ за „Цялостно творчество... с непреходна оригиналност и ненадминато майсторство“, а през 2007 г. наградата „ПЕН/Сол Белоу“ за постижение в американската проза, присъдена на автор, чиито „мащабни постижения по време на цялата писателска кариера го издигат в най-високите редове на американската литература“. Филип Рот е единственият писател, чиито творби са публикувани приживе в цялостно и пълно издание на „Американска библиотека“. През 2011 г. Филип Рот стана носител на международната награда Man Booker, а през 2012 г. бе удостоен с най-престижното литературно отличие в Испания – Наградата на принца на Астурия.

 
Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
17.05.2013 г. 15:15
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/17041-predstavyane-na-knigata-vazmushtenie-ot-filip-rot