Издания / премиери

Представяне на стихосбирката на Мария Арангелова-Арабаджиева "С тебе, стебезавър"

Поетеса от "Внезапното поколение" представя книгата си в Нощта на литературата

Представяне на стихосбирката на Мария Арангелова-Арабаджиева "С тебе, стебезавър"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на дебютната стихосбирка на Мария Арангелова-Арабаджиева "С тебе, стебезавър"


На 15 май, сряда, в Нощта на литературата в галерия „Средец” на Министерството на културата ще се състои представяне на дебютната стихосбирка на Мария Арангелова-Арабаджиева „С тебе, стебезавър”. Редактор на книгата е известната българска поетеса Маргарита Петкова, която е подбрала 33 стихотворения.
 
Само след месец Мария Арангелова ще навърши точно 33 години. Илюстрациите в изданието са на големия български художник и поет Георги Трифонов (1947-2011) и на авангардиста Венцислав Занков. Книгата е на издателство „Хайни”, свързано с емблематичния български поет Георги Константинов, който издава и списанието „Пламък”. Тъкмо Георги Константинов налага термина „Внезапно поколение” – рубрика, която сп. „Пламък” поддържа и до днес и част от която е и стихосбирката „С тебе, стебезавър”. За откриването младата авторка е подготвила видео-изненада за гостите си, които ще научат какво точно създание е „стебезавърът” и дали изобщо съществува.


◊ ЗА АВТОРА

Мария Георгиева Арангелова-Арабаджиева е родена през 1980 г. в София. Бакалавър е по връзки с обществеността и магистър по публична комуникация в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е в Университетското издателство на СУ „Св. Климент Охридски”, след това 4 години като сценарист в „Шоуто на Слави” – от създаването му през 2000 г. до 2004 г. Занимава се с журналистика, фотография, PR и реклама.

Има публикации във в. „Труд”, сп. „Мъжът”, сп. „Книгите днес” и др., печели специална публикация в сборника “Mtel sms поезия – 2007”, под редакцията на Любомир Левчев и Георги Господинов. Авторка е на текста на една от песните, с които се дипломира в Aмстердамската консерватория басистът Михаил Иванов от „Христо Йоцов Квинтет”, „Бодуров Трио”, „Мартин Любенов Джазта Праста Трио” и др. – “Eyelashes to Eyelashes”. Тази година авторката традиционно участва и в конкурса на Столична община „В полите на Витоша”. 

Автор:
Издателство „Хайни”
Публикация:
13.05.2013 г. 21:08
Посетено:
1844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16995-predstavyane-na-stihosbirkata-na-mariya-arangelova-arabadzhieva-s-tebe-stebezavar