Издания / премиери

Българинът Никола Райков създаде първа по рода си детска книга

"Голямото приключение на малкото таласъмче" е първата авторска "приказка-игра" в света

Българинът Никола Райков създаде първа по рода си детска книга


◊ ГОЛЯМОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ НА МАЛКОТО ТАЛАСЪМЧЕ

Помните ли книгите-игри? През деветдесетте години на миналия век те се превърнаха в културен феномен за страната ни и изкачиха България на първо място в света по брой на издадени книги-игри на глава от населението. Тяхната бройка е близо двеста, но никой от авторите тогава не дръзна да пробва нещо, което изглеждаше очевидно - да напише книга за най-малките.

Двадесет години по-късно Никола Райков написва първата "приказка-игра", уникална не само за България. Според сайта gamebooks.org, който поддържа най-пълна база данни за интерактивна литература в света, четири подобни книжки са издадени на английски през далечната 1984. Те обаче са преразказ на класически приказки. "Голямото приключение на малкото таласъмче" се превръща в първата авторска приказка-игра в света.

В нея най-малките, в ролята на „малкото таласъмче Таласъмчо”, имат възможността да се потопят в един приказен свят, за да намерят храна за зимата за лакомото си коремче. Авторът обещава "близо сто начина" да прочетете книгата и "двадесет възможни края", както и специални съвети към родители, които искат да се включат активно.

Никола Райков завършва информационни технологии в Чикаго, но силно разочарован от американския начин на живот и светоглед се завръща в България. Той е издаван и награждаван за научнофантастичните си разкази, фентъзи с български фолклорни мотиви, анти-утопия и филмов сценарий, но това е негова дебютна самостоятелна книга, написана за тригодишния му син.

Райков инвестира всичките си спестявания и се заема да реализира амбициозния си проект изцяло сам. "Исках да гарантирам най-високо качество на илюстрации, дизайн и оформление, а и никое издателство нямаше да ми позволи да пусна електронна версия на книгата си безплатно", казва авторът, който твърди, че "вярва в свободното споделяне на информация и изкуство". Свободна версия на книгата вече е налична на сайта prikazka-igra.com.

Първите ревюта на книгата я наричат "историческо събитие", "вълшебна, изобретателна и изумително детска" и "най-необикновената книга, която ще попадне в ръцете ти". А сред феновете на този нетрадиционен проект само дни след появата му вече са имена като известния автор и преводач Любомир Николов и популярната писателка на детски книги Мая Дългъчева.

Автор:
Публикация:
10.05.2013 г. 13:12
Посетено:
2961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16958-balgarinat-nikola-raykov-sazdade-parva-po-roda-si-detska-kniga