Издания / премиери

Среща-дискусия върху книгата на Марсел Пруст "Против Сент Бьов и други есета"

Най-новото в поредицата "Контрапункти"

Среща-дискусия върху книгата на Марсел Пруст "Против Сент Бьов и други есета"


◊ ПОКАНА

Литературното кафене „Гласовете на Франкофонията“, издателство "Ерго" и книжарница "Гринуич"
Ви канят на

среща-дискусия върху книгата на Марсел Пруст
Против Сент Бьов и други есета (прев. от френски Юлиан Жилиев, София: Ерго, 2012)

На 18 април 2013, четвъртък, от 17,30 ч в книжарница "Гринуич", гр. София, бул. "Витоша" 37.

Есеистичната сбирка в този й вид e публикувана през 1954 г., 32 години след смъртта на Марсел Пруст. В нея Пруст се противопоставя на метода на прочутия френски литературен критик от средата на ХІХ век, според когото творчеството на един писател е отражение на неговия живот и може да бъде обяснено единствено чрез него. Пруст настоява за стилистичен анализ без външни на творбата елементи. “Човекът, който пише стихове, и който разговаря в светски салон, не са една и съща личност” – твърди той. Чрез критиката на метода на Сент Бьов Пруст изгражда своята собствена поетика.

Дискусия с участието на преводача на книгата Юлиан Жилиев. Откъси ще прочете актьорът Камен Костов.

Водеща доц. д-р Рени Йотова, програмен специалист в Регионалното представителство на международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа.


ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Валантен Луи Жорж Йожен Марсел Пруст (1871-1922) е френски писател – романист, критик и есеист. Виден представител на модернизма в литературата от началото на ХХ век, той е най-известен със своя монументален многотомен роман „По следите на изгубеното време“, публикуван между 1913 и 1927 година. Смята се за родоначалник на психологическия роман, в който авторът се отказва да търси главно интригата в повествованието и се посвещава на обрисуването на истината за човешката душа. Темите са развити в музикална последователност и съответствията са близки до поезията.

За възникването на „Против Сент Бьов“ през 1908 г. авторът пише на свой приятел: „В процес са повече мои работи: една за аристокрацията, един парижки роман, едно есе за Сент Бьов и за Флобер, едно есе за жените, едно за педерастията (трудно бих му намерил издател), едно изследване върху рисуваните витражи, една студия върху романа.“ От тези различни по тема фрагменти Пруст пристъпва към написването на доста новаторски роман, който впоследствие прераства в романовия цикъл „По следите на изгубеното време“.

Автор:
Мартин Христов
Публикация:
15.04.2013 г. 20:00
Етикети:
Издателство Ергопоредица КонтрапунктиМарсел Прустесетапремиера на книга
Литературно кафене Гласовете на Франкофонията
Против Сент Бьов и други есета
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16809-sreshta-diskusiya-varhu-knigata-na-marsel-prust-protiv-sent-byov-i-drugi-eseta