Издания / премиери

Представяне на стихосбирката "Прозорец, широко отворен" от Кнут Одегард

Избрани стихотворения

Представяне на стихосбирката "Прозорец, широко отворен" от Кнут Одегард


◊ ПОКАНА

Издателство „Жанет 45“
Посолството на Кралство Норвегия
Нордската читалня към Столична библиотека

Ви канят на
представяне на стихосбирката „
Прозорец, широко отворен
Избрани стихотворения от Кнут Одегард


С участието на Кнут Одегард, проф. Вера Ганчева и преводача Валентин Кръстев

17 април 2013 (сряда), 18:00
Американския център на Столична библиотека
пл. „Славейков“ № 4А


◊ ЗА АВТОРА

Кнут Одегард е роден на 6 ноември 1945 г. в гр. Молде, Норвегия. Следвал е теология и филология в университета в Осло и в университета в Кеймбридж. Доктор по литература от 1989 г.

Дебютира като поет през 1967 г. с книгата си „Мечтателят, скитникът и кладенецът“ и оттогава е издал 35 книги с поезия, художествена и нехудожествена проза. Международно признат е като водещ скандинавски поет и е един от най-превежданите съвременни норвежки поети.
 
През 1989 г. с решение на Норвежкия парламент му е предоставена пожизнена държавна стипендия като поет. Носител е на няколко високи национални и международни награди,сред които наградата за култура „Андерш Яре“, наградата „Доблау“ на Шведската академия и международната награда за поезия „Ян Смрек“, Словакия. Посветен е в рицарско звание от Краля на Норвегия и е награден с Големия рицарски кръст от Президента на Исландия. През 2009 г. става рицар на папския Рицарски орден на Светия божи гроб в Йерусалим.

Кнут Одегард е учредител на Норвежкия международен литературен фестивал (1992 г.) Бьорнсоновия фестивал (на името на нобеловия лауреат Бьорнстерне Бьорнсон) и е председател на Норвежката академия за литература и свобода на словото (Академията „Бьорнстерне Бьорнсон“). Повече от четиридесет години Кнут Одегард сътрудничи като литературен критик на водещите норвежки вестници и е превел на норвежки няколко сборника с чуждестранна поезия. От няколко години работи като директор на „Нордик хаус“, скандинавския културен център в Рейкявик, Исландия, където живее през част от годината. Член е на Европейската академия за поезия – Люксембург.

***

Кнут Одегард е поет от европейска класа, щастливо съчетаващ реалистичния рисунък и незримите визии, националната си специфика и общочовешките си усещания. Изказът му е лаконичен, метафорите му са лишени от всякаква претенциозност, защото търси диалог с читателя, предизвиква го да мисли и да чувства, а не само да чувства.
— Румен Леонидов

Поезията на Кнут Одегард едновременно смущава и трогва, ектопично, вън от езика, вън от мястото – този северен ъгъл – Норвегия и Исландия, където мярата е все още между мистерията и човека, а поетът е ясновидец и маг.
— Ириния Делина



Автор:
Иван Тенев, Посолство на Кралство Норвегия
Публикация:
14.04.2013 г. 16:26
Посетено:
1434
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16802-predstavyane-na-stihosbirkata-prozorets-shiroko-otvoren-ot-knut-odegard