Издания / премиери

Представяне на книгите "Лисица в кокошарника" и "Хляб за грешници"

Критически етюди от Владимир Шумелов и роман от Светла Андреева

Представяне на книгите "Лисица в кокошарника" и "Хляб за грешници"


◊ ПОКАНА

Община Велико Търново
Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“

ви канят на представяне на книгите:

• „Лисица в кокошарника“ (критически етюди върху книги и литературни градове) от Владимир Шумелов
• „Хляб за грешници“ (роман) от Светла Андреева

За книгите, излезли от изд. „Фабер“ – В. Търново, ще говорят д-р Радка Пенчева и Владимир Шумелов

На 11 април (четвъртък) от 17.30 ч. в читалнята на РНБ „П. Р. Славейков“ – В. Търново


ЗА КНИГИТЕ

„Лисица в кокошарника“
от Владимир Шумелов

По жанр литературнокритическите текстове на Владимир Шумелов могат да бъдат определени като оперативна критика, критика на непосредственото отреагиране и оценка на новоиздадени книги. Както знаем, това е най-трудния жанр за един критик. Защото е лесно да се пише, когато мнозина вече са казали мнението си. А когато си първи в оценката за дадена творба се изисква смелост, ясни критерии за ценностното в литературата, умение да поставиш творбите и фактите в контекста на общия литературен процес. Затова е и наличието на множество библиографски данни в книгата, както и коректно посочване къде са публикувани до момента.
И още една особеност на тази книга: Не само многото творци, които присъстват в нея. А това, че литературната критика на Владимир Шумелов е наистина вид творчество. Той пише литературнокритическите си статии като белетристични есета, те сами звучат като отделни творби. Този начин на писане се владее от малцина, владее се само от майсторите. И още нещо, което не бива да се пропусне. В текстовете не липсва и личната позиция на критика, който не се страхува да ситуира даден проблем в общественополитическия му контекст. Като например ролята на твореца в обществото ни, неговото маргинализиране, абдикацията на държавата от делото на тези, които творят културната история на България и много други наболели въпроси.
Д-р Радка Пенчева


„Хляб за грешници“
от Светла Андреева

Прозата на Светла Андреева залага на традиционния третоличен разказ, със споменни ретроспекции и вникване в психологията на героите, правдиво изграден диалог и запомнящи се характерни детайли на описанията и образите.
   
Ако трябва да бъдем конкретни, романът (или по-право повестта) се доближава до битово криминале: монотонността на всекидневието, уютът на типичния средняк (доколкото днес можем да говорим за средна класа) е взривен – дете е отвлечено, подложено на блудствени действия и убито. В центъра на събитията е главната героиня Таня – санитарка в общинската болница... Дотук със сюжета (все пак говорим за криминале).

Успехът на Светла Андреева, описвайки една (обикновена!) история за разпада в социалния живот в българската действителност, която иначе можем да намерим като медийно всекидневие по вестници, списание, електронни издания, в научни изследвания, се състои в това, че анализира една екзистенциална дилема, като я трансформира в криминална и прави нужните социално-психологически внушения. Без претенциите за криминален роман, текстът проследява механизма на това как една обикновена жена може да се превърне в убиец. Иначе – роман за престъпление и възмездие, за вината, за чистилището, за силата да вземаш решения, за идващия Видовден...
Владимир Шумелов




Автор:
Организаторите
Публикация:
08.04.2013 г. 18:43
Етикети:
романлитературна критикаРадка ПенчеваВладимир Шумеловиздателство Фаберпремиера на книгаВелико Търново
Светла Андреева
Хляб за грешници
Лисица в кокошарника
РНБ П. Р. Славейков
Посетено:
1783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16748-predstavyane-na-knigite-lisitsa-v-kokosharnika-i-hlyab-za-greshnitsi