Издания / премиери

Кого пази поезията...

Нова книга на Генка Петрова

Кого пази поезията...


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 април от 18.00 ч. в галерия-книжарница „София прес“ поетесата Генка Петрова ще премине границата автор-читател и от прага на своята 10-та книга ще ни запознае с „Пазачът на зимното вдъхновение“ („Издателско ателие Аб“, 2012 г.).

В предговора към книгата Виолета Христова е намерила безпогрешните акценти в стила на Генка Петрова: „В тези стихове има скрити толкова нюанси на живота, че с един и два, че и с три прочита няма да „разбулиш Изидата“ и да разкриеш тайните на света. Но след първото безсилие се доверяваш на случайността, наречена интуиция, която по-добре направлява сърцето, и чуваш едно по едно посланията на авторката, промъкващи се през зимните спирали на живота. В преспите на всяко стихотворение се крие храбра мисъл, която пробожда читателското въображение и то звъни, звъни…“

 
◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Генка Петрова не е кабинетен тип писател. Тя не просто присъства в литературата, тя е жива струна, трептяща и говореща, обичаща и репликираща, бунтарка и балерина на словото... Сложната ѝ личност може да бъде характеризирана с безброй определения, но най-точното е може би комуникативност. Това е нейният дивидент от учителската професия – интернет пространството е залято от коментарите на стотиците ѝ фенове, много от които са нейни обични ученици. Преподаването на български език и литература представлява само видимият пласт на духовната планина. Общуването и насърчаването на младите творци е неин вътрешен приоритет, мисия, на която тя отдава цялото си сърце. Следователно, не е странно, че в новата книга има десетки творби, инспирирани от нейното толкова интересно и динамично ежедневие („Прецедент в час по съчинение“, „Натаралежено“, „В час по въображение“, „Литературен клуб“ и др.).

Усещането ми е, че поезията на Генка Петрова до такава степен обладава духа на авторката, че на моменти тя се разтваря в нея и губи човешката си идентичност. Даже си го е признала:

Същинска оргия настава
в предсърдията на душата ми,
когато думите нахлуят в нея.
Събличат ме,
така безсрамно и желано ме събличат!

(„Еротично за думите“)

 
Пред софийската публика поетесата е решила да разкрие кои са клакьорите, какво става в последния ден на февруари, как се ражда любов във Фейсбук, как се крие любов в Скайп, коя е съвременната Пепеляшка... И може би още нещо.


За „Пазачът на зимното вдъхновение“ ще говори поетесата Виолета Христова.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
29.03.2013 г. 16:08