Издания / премиери

Представяне на романа "Тит от Никомедия" от Силвия Томова в Пловдив

Съвременна българска проза

Представяне на романа "Тит от Никомедия" от Силвия Томова в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" и Литературен клуб "Spirt & Spirit" представят

романа "Тит от Никомедия" от Силвия Томова

С автора на книгата разговаря Александър Секулов.

2 април 2013 (вторник), 19:00
Пловдив, "Петното на Роршах", ул. "Йоаким Груев" 36

Тит ви поздравява!


◊ ЗА КНИГАТА

Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпадат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят. Това е една история за началото на края на Римската империя и един от нейните последни езически владетели император Диоклециан. Величието и падението на онзи свят е описано с ръката и сърцето на Тит от Никомедия – ваятел и поданик.

Романът е своеобразна летопис за уязвимостта на човешкия дух, за крехките основи на нашата цивилизация, за пътя към властта и за неизбежния крах на всички светове и на всяка власт. Но това е история и за силата на съзиданието, за паметта, която трябва да съхраним, за да се опазим като живи и мислещи човешки същества.

Какви са били първите християни, докъде е проницаемо съзнанието за божественост – историята не е еднозначна, понякога премълчава, а друг път митовете засенчват, украсяват или направо изкривяват фактите. Но Тит говори – както никой досега, в духа на латинския панегирик, с енергията на далматинската проза. Изречени така изящно и чувствено, тези думи имат сила на пророчество.


◊ ЗА АВТОРА

Силвия Томова е завършила специалностите „Дефектология“ и „Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Публикувала е във вестниците „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Словото днес“, списание „Книгите днес“ и др. През 2001 г. излиза първата й книга романът „Кожа“, следват сборниците с разкази „Добър Ден, Р. Разкази“ (2006) и "Черни маслини и двама мъже" (2010). През 2007 г. той получава Първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Носител е на приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и беларуски. „Тит от Никомедия“ е вторият й роман.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
29.03.2013 г. 14:03
Посетено:
1331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16677-predstavyane-na-romana-tit-ot-nikomediya-ot-silviya-tomova-v-plovdiv