Издания / премиери

Представяне на романа "Поправките" на Джонатан Франзен

Единодушно обявен от критиката за "първия велик американски роман на XXI век"

Представяне на романа "Поправките" на Джонатан Франзен


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Колибри" представя

"
Поправките" на Джонатан Франзен

На 02 април 2013 г.,
от 19.00 часа
в клуб "Петното на Роршах", София, ул. "Христо Белчев" 8

Книгата и авторът ще представят Ани Илков, Светлозар Желев и Георги Господинов.
 

Запoвядайте да отбележим излизането за пръв път на български език на един от най-великите романи на XXI век!


◊ КНИГАТА

„Поправките“ (превод: Владимир Молев) разкрива участта на средностатистическо американско семейство, повярвало в „най-дълго продължилия икономически разцвет“ на президента Клинтън. Инид Ламбърт предусеща връхлитащите с гръм и трясък неволи на старостта и решава да събере семейството за една последна Коледа в родния дом. Жизнелюбива и горда в отстояването на своята порядъчност, тя не желае да приеме реалностите: къщата се руши, склерозата превръща съпруга й в карикатура, а децата им упорито се съпротивляват на усещането за безсмислие на живота – всеки по свой начин. Завладяващ трагикомичен роман, който обрисува американското общество малко преди суровата действителност да внесе своите поправки в илюзиите за трайно благополучие.

Единодушно обявен от критиката за „първия велик американски роман на XXI век“, „Поправките“ (2001) печели Националната награда за белетристика на САЩ и се нарежда сред финалистите за „Пулицър“, а авторът му светкавично си навлича сравнения с величия като Томас Пинчън, Филип Рот и Дейвид Фостър Уолъс. Списание „Тайм“ го удостои с титлата ВЕЛИК АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ, а Опра Уинфри му оказа честта да го включи в своя книжен клуб.


◊ ЗА АВТОРА

Джонатан Франзен (Jonathan Franzen) е роден през 1959 г. в Чикаго, Илинойс, в семейство на швед и американка, завършил е образованието си в Германия. В актива си на писател има шест книги, но нашумя и придоби статут на звезда, благодарение на романите „Поправките“ (The Corrections) и „Свобода“ (Freedom). Понастоящем живее в Манхатън, пише за списание Ню Йоркър, събира литературни отличия и буни духовете в социалните мрежи.

Носител е на наградите: „Гранта“ за най-добър млад американски новелист (1996), Наградите на Салона на книгата в Париж (2001 и 2010), Национална награда за литература на САЩ за романа „Поправките“ (2001), Джеймс Тейт Блек Мемориал за проза (2002), Финалист за наградата ПЕН/Фокнър (2002), Номинация за международна литературна награда ИМПАК (2003), „Хартланд“ за художествена проза за романа „Свобода“.

Автор: Изд. Колибри
27.03.2013 г. 17:37
Посетено: 1244
Етикети: роман, представяне, Издателство Колибри, Поправките, Джонатан Франзен
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16660-predstavyane-na-romana-popravkite-na-dzhonatan-franzen